3 Temmuz 2011 Pazar

*Memenin *Erkekte *Büyümesi; *Jinekomasti (6)

Memenin Erkekte Büyümesi; Jinekomasti
Erkek meme dokusunun hipertrofiye uğrayarak kadın tipi meme şekli almasıdır. Genellikle neden tespit edilememekle beraber hormonal etki altında kalıntısal meme dokusunun fazla gelişimi söz konusudur. Jinekomasti çoğunlukla bir hastalık olarak kabul edilmemelidir. Jinekomasti fizyolojik veya patolojik olabilir. Yaşamın üç safhasında fizyolojik jinekomati görülebilmektedir;
1) Plasental östrojenlere bağlı yenidoğan jinekomastisi,
2) Ergenlik dönemindeki östradiol miktarının testosterona oranla fazla miktarda olması nedeniyle ergenlik jinekomastisi ve,
3) Yaşlanmaya bağlı olarak kandaki testosteron düzeyinin düşmesiyle yaşlılık jinekomastisi görülebilmektedir.
Ergenlik dönemide, genellikle 13-17 yaşları arasında meme başının altında kalan meme dokusunda tek veya çift taraflı olarak büyüme görülebilir. Genellikle bu durum 2-3 yıl içerisinde kendiliğinden ortadan kalktığından tedavisinde takip yeterli olup cerrahi tedavi uygulanmamalıdır. Yaşlılık jinekomatisi genellikle çift taraflı olup, iki meme arasınla asimetri olabilir. Tanı için areola altında 2-3 cm çapında ağrılı düzgün kontürlü sertlik palpe edilmelidir.
Patolojik jinekomasti herhangibir yaştaki erkekte görülebilir. Sadece meme başının altındaki meme dokusunda değil tüm meme dokusunda aşırı bir büyüme ve memede sarkma mevcuttur.
Digoxin, tiazid türü diüretikler, östrojenler, fenotiazin, teofilin, diazem, trisiklik antidepresen ilaçlar ve antineoplastik ilaçlar jinekomastiye neden olabilirler. Ayrıca jinekomasti, böbrek yetmezliği, malnütrisyon, hipertiroidism, hipogonodism (Klinefelter Sendromu) ve karaciğer rahatsızlıklarının bir sistemik bulgusu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu olgularda altta yatan nedenin bulunarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Meme başı altında ve kenarında ağrısız, düzensiz, hareketsiz kitleler erkek meme kanserinin bulgusudur. Jinekomastiye bağlı meme kanseri gelişmemektedir. Ergenlik döneminde olduğu gibi yaşlılardaki jinekomasti de genellikle cerrahi dışı tedavilerle izlenebilmektedir. Ancak meme kanseri ayırt edilemediğinde biyopsi yapılmalı ve hasta kozmetik nedenlerle cerrahi tedavide ısrar ettiğinde meme başı altındaki fazla meme dokusu çıkartılmalıdır. Hormon tedavisi ile bazı olgularda olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

HAZIRLAYAN; Dr. Mehmet KEŞKEK, Dr. Tamer ERTAN

0 yorum:

Yorum Gönder