3 Temmuz 2011 Pazar

*Menenjit (6)

Menenjit
Beyin meninks adı verilen üç ince zarla örtülüdür. Menenjit beyni saran zarların iltahabıdır. iltahaplanma bu zarlar arasında kalan Beyin Omurilik Sıvısı(BOS)nda da görülür. Bakteri,virüs ve mantarlar gibi pek çok mikroorganizma menenjite yol açabilir.
Menenjite neden olan mikroorganizmalar normalde insanın boğazında yaşarlar. Bir çok insan hastalığa yakalanmadan bu organizmayı burun ya da boğaz arka bölgesinde taşımaktadır. Bu mikroorganizmalar insanlar arasında öksürme, hapşırma, konuşma, öpme sırasında havada asılı damlacık yoluyla yayılırlar.
Kan yoluyla meninkslere ulaştığında menenjit tablosuna neden olurlar.
Daha az sıklıkla derin yaralanma ve kemik kırıkları sonrası doğrudan ve ya kulak iltahabı sonrası beyin zarına ulaşabilirler.
BELİRTİLER
* Ateş,
* Şiddetli baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık
* Bilinç bulanıklığı, uyku hali, nöbet geçirme
* Ense sertliği(enseyi öne eğmede zorluk, ağrı)
* Bulantı, kusma,
* Işığa ve sese karşı hassasiyet
* Ciltte toplu iğne başı büyüklüğünde basmakla solmayan lekeler
Belirtiler genellikle çok hızlı bir şekilde ortaya çıkar (4-24 saat içinde)
TANI
Rutin laboratuar bulgularına bakıldığında lökosit sayısında belirgin artış, formülde sola kayma görülür.
Hastanın şikayetleri ve doktor muayene bulguları menenjiti düşündürüyorsa kesin tanı için lomber ponksiyon (hastanın belinden beyin omurilik sıvısının alınması) yapılmalıdır. Sıvının görünüm ve basıncına bakılır. Sıvı içindeki protein, glukoz miktarı ölçülür ve hücre sayımı yapılır. BOS boyama ve kültür yöntemleri ile etken bakteri tanımlanmaya çalışılır.
BT ve MR beyin dokusunda oluşan kontrastlanma artışının görülmesi açısından, kafa içi başka patolojilerin de belirlenmesi ve olası anatomik bozukluğun ortaya konması amacıyla sık başvurulan görüntüleme yöntemleridir.
TEDAVİ
Hastaya tanı konulduktan sonra en kısa sürede hastaneye yatırılıp damardan uygun antibiotik tedavisi verilmeye başlanır.10-14 gün süreyle tedaviye devam edilir.
Menenjit tıbbi bir acildir. Erken tanı yaşam kurtarıcıdır. Hemen tedavi edilmezse işitme ve görme kaybı, beyin hasarı, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir enfeksiyondur.belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalıdır
KORUNMA
H.influenza tip B bakterisi bakteriyel menenjitin sık görülen etkenlerindendir.bu etkene ait aşı sağlık bakanlığının aşı takvimine alınmıştır.2.,4. ve 6. aylarda yapılmaktadır.
N.meningitidis ve pnömokok aşıları ise riskli gruplara önerilmektedir.bu grup 65 yaş üstü, splenektomili, orak hücreli anemisi, kronik akciğer hastalığı ve BOS sızıntısı olanlardır.
N.meningitidis ve H.ınfluenza tip b menenjit olgularına yakın temasta bulunan kişilerin koruyucu amaçlı antibiyotik kullanmaları gerekebilir.(rifampisin 600 mg 12 saatte bir 2 gün süre ile verilmesi yeterlidir.)

HAZIRLAYAN; Dr. Başak DOKUZOĞUZ

0 yorum:

Yorum Gönder