24 Haziran 2011 Cuma

*Hipertrofik *Skarlar ve *Keloid (6)

Hipertrofik Skarlar ve Keloid
Deri hipertrofisi deride hücre sayısı artmadan hücrelerin büyüklüğünün artmasına bağlı olarak derinin kalınlaşmasıdır.

Hipertrofik skarlar ve keloid, deri hasarı sonrası oluşan aşırı fibröz tamir dokularıdır. Hipertrofik skar ilk zedelenme alanına sınırlı iken; keloid bu alanın ilerisine uzanır. Sıklıkla 30’lu yaşlarda görülür, ancak tüm yaşlarda da görülebilir. Kadın ve erkekleri eşit olarak etkiler.

Hastalığın nedenleri bilinmemektedir. Bazı kişiler yapısal olarak bu duruma yatkındır. Genellikle aşı, sivilce, cerrahi kesiler, yanık, yırtık, sıyrık, bazı tedavi amaçlı uygulamalar (koter, krioterapi) gibi derideki zedelenmeler sonrası görülür.
BELİRTİLERİ
Genellikle şikayete neden olmaz. Bazen kaşıntı ve ağrı eşlik edebilir. Kozmetik olarak kötü görünebilirler.

Deriden kabarık büyük yumrulu lezyonlardır. Genellikle normal deri rengindedir, ancak parlak kırmızı veya mavimsi olabilir. Çizikler veya cerrahi kesiler sonrası çizgi şeklinde olabilir. Hipertrofik skarlar deriden kabarıktır ve hemen hemen ilk zedelenme alanına sınırlıdır. Keloid ise ilk zedelenme alanını aşarak pençe benzeri tarzda uzanabilir. Bazen sert-katı kitleler şeklinde görülebilir.
TANI
Genellikle klinik görünüm ile konulur. Biyopsi yeni hipertrofik skar-keloid oluşumuna neden olabileceği için şüpheli durumlar dışında tercih edilmez.
HASTALIK SEYRİ
Hipertrofik skarlar zamanla daha düz hale gelerek ve yumuşayarak gerileme eğilimindedirler. Keloidler ise büyüklük olarak genişlemeye devam edebilir.
TEDAVİ
Çok etkili bir tedavi olmadığı için uğraştırıcı bir durumdur. Lezyonlar içine iğne ile kortizon verilerek büyüklüğünde ve kaşıntı hissinde azalma sağlanabilir. Cerrahi olarak çıkarılan keloidler, ilkinden daha büyük şekilde tekrarlar.
KORUNMA
Hipertrofik skar ve keloide yatkın kişiler mümkün olduğu kadar zedelenmelerden kendisini korumalıdır. Kulak deldirme gibi kozmetik işlemlerden kaçınılmalıdır.

HAZIRLAYAN; Dr. Aylin GÖZÜBÜYÜKOĞULLARI, Dr. Nuran ALLI

0 yorum:

Yorum Gönder