24 Haziran 2011 Cuma

*Hipoglisemi (*Şeker *Düşüklüğü) (6)

Hipoglisemi(Şeker Düşüklüğü)
Hipoglisemi çeşitli nedenlere bağlı olarak kan şekerinin düşmesidir. Aslında bu terim bir laboratuar bulgusudur. Bir çok hastalık seyrinde hipoglisemi görülebilmektedir. Bu hastalıklarda genellikle kan şekeri dengesinde bozulmalar olur. Bu bozulmalar kan şekerinde düşmelere neden olur.
Normalde kan şekeri vücutta belli değerler arasında tutulur. Bir çok organ glikozu enerji kaynağı olarak kullanır. Özellikle beyin için glikoz tek enerji kaynağıdır. Glikozu çeşitli organlar depolayabilirken beyin glikozu depolayamaz. Bu nedenle kan şekerindeki düşmeler beyin faaliyetlerini çok hızlı etkiler. Tüm bunlara rağmen vücutta kan şekerinin düşmesini önleyen yollar vardır. Bu yüzden hipoglisemi sık rastlanan bir durum değildir.

Hipogliseminin ortaya çıkmasına yol açan durumlar:
-İlaçlar : insülin, diyabet ilaçları, alkol, kinin, salisilatlar, sulfonamidler, ağrı kesiciler, antibiotikler , gut ilaçları, tansiyon düşürücü ilaçlar
-Hormonal bozukluklar: kortizol eksikliği, büyüme hormonu eksikliği
-Hastalıklar: Karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, beslenme yetersizliği
-Pankreas tümörleri
-Reaktif ( tokluk) hipoglisemiler
BELİRTİLERİ
Hipoglisemi de kişide farklı şikayetler olur. Bu şikayetler terleme, açlık hissi, karıncalanma, titreme, çarpıntı, sinirlilik, solukluk, bulantı, sıkıntı hissi, konsantrasyon güçlüğü, sıcaklık hissi, güçsüzlük, halsizlik, baygınlık hissi, baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme, çift görme, uyuşmalar, duyu kayıpları, davranış değişiklikleri, kasılmalardır. Bu şikayetler kan şekeri düştükçe giderek artar ve ağırlaşıp komaya dek gidebilir. Hipoglisemi diyebilmek için bu belirtilerle beraber kan glikozunu ölçüp , düşük saptamamız gereklidir.tanıyı koymamız veya tanıyı reddetmemiz için kan glikoz değerlerinin yukarıdaki semptomlar sırasında ölçmeliyiz. Bazen bu şikayetleri ortaya çıkarmak için testler yapılara hipoglisemi uyarılabilir.
TEDAVİ
Hipoglisemi saptandıktan sonra , hipoglisemiye neden olan sorun veya hastalık tespit edilir. Bunu tespit etmek için iyi bir hasta öyküsü, kan tetkikleri, görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Hipoglisemiye neden olan sorun bulunduktan sonra uygun tedavi yapılır. Sebep ilaçsa kesilir veya dozu azaltılır, hormon eksikliği varsa yerine konur, sebep hastalıksa bu hastalığın düzeltilmesine yönelik tedavi yapılır. Tümörlerin çıkarılması gereklidir. Tokluk hipoglisemilerinde şikayetleri önleyen ilaçlar kullanılır.
En çok korkulan komadır. Koma tedavisinin hastane koşullarında yapılası gereklidir, ama bu kadar kötüleşmeden tedavisi mümkündür.

HAZIRLAYAN: Dr. Pelin TÜTÜNCÜOĞLU

0 yorum:

Yorum Gönder