3 Temmuz 2011 Pazar

*Mekonyum *İleusu (6)

Mekonyum İleusu
Mekonyum ileusu yenidoğanda barsak tıkanıklığına yol açan en önemli nedendir İlk olarak 1938 ‘de Anderson tarafından Kistik fibrozis (KF) hastalığı ile birlikte olduğu gösterilmiştir.
Mekonyum ileusu kistik fibrozisin en erken beliren klinik belirtisidir.Kistik fibrozisli hastaların %10-20'sinde görülmektedir. Erkek ve kızlarda eşit olarak görülen bu durum, yenidoğan barsak tıkanıklıklarının 1/3'ünden sorumlu tutulmaktadır.
Yeni doğan bebeklerin doğumdan sonraki 48-76 saat’te gaita çıkaramadığı durmlarda akla Mekonyum İleusu gelmelidir. İlk çocuğunda mekonyum ileusu bulunan ailelerin, kistik fibrozisli diğer çocuklarının %29'unda, İlk çocukları kistik fibrozisli olan ailelerin çocuklarının %6'sında mekonyum ileusu gelişmektedir.
Kistik fibrozisli çocukların pankreasın ekzokrin salgılarının yetersizliğine bağlı olarak, ilk gaita’nın karbonhidrat miktarı azalmakta ve protein miktarı artmaktadır. Bu durum mekonyumun yapışkan koyu bir vasıf almasına sebep olur. Ayrıca anormal intestinal sekresyonlarında etkisi ile koyulaşmış ve yapışkan mekonyum terminal ileumda tıkanıklığa yol açarak. İnce barsakların genişlemesine sebeb olur. Mekonyum ileusunda perforasyon da olabilir. Bunun sonucunda bakteriyel peritonit gelişebilir.
Basit mekonyum ileusunda abdominal distansiyon ve safralı kusma 24-48 saatler içinde görülürken, komplike mekonyum ileusu vakalarında semptomlar 24 saatten önce ortaya çıkar.
TANI
Fizik muayene, klinik bulgular, aile hikayesi ve radyoloji sonucu konulur. Basit mekonyum ileusunda ayakta direkt karın grafisinde genişlemiş barsak ansları vardır, fakat net hava sıvı seviyelerine rastlanılmaz
Mekonyum ileuslu hastaların %10-33'ü kistik fibrozis açısından aile hikayesine sahiptirler

HAZIRLAYANLAR; DR. Nida Dinçel, Dr.Murat Hızarcıoğlu

0 yorum:

Yorum Gönder