Selenyum Eksikliği
Selenyum vücudumuzda çok az miktarlarda bulunmasına rağmen, önemli biyolojik görevleri olan bir elementtir.
Başlıca selenyum kaynakları deniz ürünleri, karaciğer ve ettir. Tohum ve tahıllardaki miktarı tamamen toprağın selenyum içeriğine bağlıdır ve bölgesel farklılıklar çok yaygındır. Çocuklarda günlük selenyum ihtiyacı 20 mikrogram, erişkinlerde 55 mikrogram olup, sağlıklı beslenen bireylerde selenyum eksikliği nadiren görülür. Gıdalarla alınan selenyumun %50’si barsaklarda emilir ve kullanılır.
Selenyum insan vücudunda otuzdan fazla proteinin yapısına girmekte ve biyolojik reakiyonların gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır. Bilinen en önemli etkisi antioksidan etkisi olup, hücrenin yaşlanmasını, ölümünü geciktirmektedir. Ayrıca tiroid hormonlarının da yapım aşamasında selenyuma ihtiyaç vardır.
BELİRTİLERİ
Selenyum eksikliği özellikle etten ve deniz ürünlerinden fakir beslenen, gıdasının çoğunu tahıllar oluşturan bireylerde görülür. Özellikle selenyumdan fakir topraklarda yetişen tahıllardan yapılmış ekmek, makarna ve diğer bakliyatta selenyum yetersiz olduğundan bu mineralin eksikliği ortaya çıkabilir. Selenyum eksikliğinde, eksikliğin şiddetine göre kaslarda güçsüzlük, kalp kası zafiyeti, kalp hastalıkları, davranış bozuklukları, bağışıklık sisteminde bozulma, guatr ve tırnak yataklarında beyaz lekelenme ortaya çıkabilir.
Selenyum başlıca gıdalardan alındığı için, sağlıklı ve dengeli beslenmeniz bu mineralin eksikliğinden korunmanız için en iyi yoldur.
HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Fatma Demirel
7 Temmuz 2011 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder