3 Temmuz 2011 Pazar

*Marasmik Kwashiorkor (6)

Marasmik Kwashiorkor
Malnutrisyon enerji, protein, vitamin ve minerallerin yetersiz olmasından kaynaklanan bir durumdur. Kendini büyüme-gelişme geriliği, zayıflık, kilo alamama, kilo kaybı, ve çeşitli şikayet ve bulgularla gösterir. “Protein-enerji malnutrisyonu” sık kullanılan bir terimdir. Enerji eksikliğinin daha fazla olduğu durum “marasmus” olarak adlandırılır.
BELİRTİLERİ
Marasmusda kilo kaybı, kas ve yağ dokusunda azalma en belirgin bulgulardır. Protein kaybının ön planda olduğu malnutrisyon tipi “kwashiorkor” olarak adlandırılır. Marasmusdaki bulgulara ek olarak ödem (vücutta ve ayaklarda şişlik), deride kuruluk, pullanma, renk değişikliği, saçlarda kuruluk, kırılganlık ve renk değişikliği mevcuttur. Marasmus ve kwashiorkordaki bulguların aynı ağırlıkta bulunduğu malnutrisyon tipi ise “marasmik-kwashiorkor” olarak adlandırılır. Marasmik kwashiorkor en ağır malnutrisyon tipidir. Enerji, protein, vitamin ve mineral eksiklikleri en üst düzeydedir. Yukarıdaki bulgulara ek olarak hasta çocuklar uykuya eğilimli, huzursuz, halsiz ve bitkin görünümlüdür. Bağışıklık sistemleri zayıflamıştır. Enfeksiyonlar, özellikle ishal ve solunum yolu enfeksiyonları sıktır ve ağır seyreder. Kalp işlevleri de baskılanmış olup kalp yetersizliği ve ritim bozuklukları görülebilir. Kansızlık, vücut biyokimyasında bozukluklar, vitamin ve mineral eksiklikleri de sıktır ve hayati risk yaratırlar.
TEDAVİ
Hastalar mutlak suretle hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. Tedavisi kolay değildir ve uzun sürer. Tedavi yavaş ve titizlikle uygulanır. Vitamin, mineraller ve eksik besin öğeleri damar içinden ya da ağızdan verilir. Hastalar damar içinden, ağızdan ya da hem damar içi hem de ağızdan beslenirler. Gerekli besin miktarı yavaşça artırılarak 2–3 hafta içerisinde hedef miktara ulaşılır. İlerleyen birkaç hafta içinde yeterli kiloya ulaşılır. Gerekli tüm besin öğelerini ağızdan tüketebilen, kansızlık, vitamin, mineral eksiklikleri düzelen ve muayenesi normal olan çocuklar taburcu edilir ve ayaktan izleme alınır. Eksik aşıları tamamlanır. Malnutrisyonun tekrarlamaması için hastalar yakın takibe alınır, kilo ve boyları izlenir.

HAZIRLAYAN; Dr Selim GÖKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder