3 Temmuz 2011 Pazar

*Mastoidit (6)

Mastoidit
Mastoidit kulağın arkasında bal peteğine benzer hava dolu boşluklar içeren kemik yapının iltihabıdır. Genellikle tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarının bu kemik yapıya ulaşması sonucunda oluşur. Eğer tıbbi ya da cerrahi yolla tedavi edilmezse çevre oluşumlara yayılabilir ve işitme kaybı, yüz felci, menenjit ve beyin absesine yol açabilir.
BELİRTİLERİ
En sık görülen bulguları kulak bölgesinde ağrı, kulak arkasında hassasiyet, şişlik ve kızarıklıktır. Ateş ve baş ağrısı görülebilir. Kulakta cerahatli akıntı ve işitme kaybı genellikle bu bulgularla birlikte görülür.
TANI
Tanı hastanın hikayesi, muayene bulguları ve radyolojik görüntüleme yöntemleri (bilgisayarlı tomografi gibi) ile konur.
TEDAVİ
Tedavi esas olarak hastanede damar yoluyla verilen antibiyotik tedavisi olmakla birlikte gerekli durumlarda cerrahi tedavi uygulanır. En sık uygulanan cerrahi yöntemlerden biri kulak zarının çizilerek, buraya konan bir tüple iltihabın boşalmasını sağlamaktır. Bununla sonuç alınamayan vakalarda ameliyatla iltihaplı kulağın temizlenmesi gerekebilir.
Tedavide erken tanı konup tedaviye başlanması önemlidir. Erken tedavi edilemeyen vakalarda kalıcı işitme kayıpları, iltihabın iç kulağa yayılması ile baş dönmesi, yüz felci, menenjit ve beyin apsesi gelişebilir.
Mastoidit gelişmesini önlemenin en etkili yolu, kulak iltihaplarının erken dönemde ve yeterli tedavi edilmesidir.

HAZIRLAYAN; Prof. Dr. Ahmet KUTLUHAN

0 yorum:

Yorum Gönder