8 Temmuz 2011 Cuma

*Yumurtalıkların *İltihabı ve *Fallop *Tüplerinin İltihabı (6)

Yumurtalıkların İltihabı ve Fallop Tüplerinin İltihabı
Salpenjit; fallop tüpünün(lerinin) iltihabıdır. Ooforit, yumurtalık(ların) iltihabıdır. Salpenjit ve ooforit bir veya iki taraflı olabilir. Ooforit, salpenjit’in yumurtalıklara yayılması sonucu oluşur.
Salpenjit ve ooforit sosyoekonomik düzeyi düşük ve genel sağlık durumu bozuk, genç kadınlarda daha sık görülür. Ancak cinsel açıdan aktif olan her kadın salpenjit ve ooforit için adaydır. Bir başka risk faktörü de spiral (RIA) kullanımıdır. Vajinadaki mikroorganizmalar spiralin ipi sayesinde yukarılara tırmanabilirler. Doğum ve küretaj sonrası enfeksiyon gelişen hastalarda risk altındadır.
BELİRTİLER
Salpenjit ve ooforit belirti vermeden sessizce de seyredebilir. Belirtiler olacaksa genelde adet kanamasından hemen sonra başlar. Tanıda hikaye, muayene ve laboratuar bulguları birarada değerlendirilmelidir. Ağrı ve hassasiyet hastalarda en sık görülen yakınmadır. Genelde her iki kasıkta bulunur. Adet sancısını taklit eder şekilden apandisiti taklit edecek kadar şiddetliye kadar uzanan bir genişlikte görülebilir. Kramp tarzında gelip geçici değil genelde süreklidir.
TANI
Tanı için şart olmamakla beraber hastaların %40'ında 38 derece yada daha yüksek ateş görülür. Vajinal akıntı görülebilir. İlerlemiş vakalarda karın zarlarının iritasyonu sonucu bulantı ve kusmalar olabilir.
TEDAVİ
Enfeksiyonlarda tedavi hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine göre planlanır. Hafif olgularda ayaktan tedavi verilebilir. Bu amaçla ağızdan alınan ya da enjeksiyon şeklinde verilen antibiyotikler kullanılır. Ayaktan tedavi genelde ateşi fazla yüksek olmayan, karın muayenesinde ciddi karın zarı iltihabı bulguları bulunmayan olgularda uygulanır. Hastaya antibiyotiklere ilave olarak ağrı kesici ilaçlar da verilebilir. Bu hastalarda yatak istirahati iyileşmeyi hızlandırır. Tedavi süresince cinsel ilişki yasaklanır. Tedavi en az 7-10 gün sürmelidir. Şiddetli vakalarda ise hastaneye yatarak tedavi ya da bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Spiral bulunan hastalarda spiral çıkarılabilir.
KOMPLİKASYONLAR VE PROGNOZ
Salpenjitin en önemli komplikasyonu yaptığı yapışıklıklardır. Her geçirilen enfeksiyon üreme organlarında hasar ve yapışıklığa neden olabilir. Bu yapışıklıklar tüplerde tıkanıklığa ve tüplerin hareketinde azalmaya neden olarak çocuk sahibi olmayı güçleştirebilir. Aynı nedenlerden dolayı bu olgularda dış gebelik riski de 6-10 kat artar. Kasık bölgesinde abse oluşursa, enfeksiyon kana ve vücuda yayılabilir ve hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabilir. Birkez salpenjit ve ooforit geçirenlerde hastalığın tekrar etme olasılığıda normale göre daha yüksektir. Bu nedenlerle bu tip şikayetleri olan hastalar en kısa zamanda hekimlerine başvurmalı ve tedavi olmalıdır.

HAZIRLAYAN: Doç.Dr.Cüneyt Eftal TANER

0 yorum:

Yorum Gönder