Saç-Cinsel Sorun

Bu bölümde Saç dökülmesi ve Cinsel zayıflığın bitkisel tedavisini sizlerle paylaşacağız.

CİNSEL BOZUKLUK

Kalp, Damar veya Şeker hastalığı cinsel zayıflığın sebebi olabilir. Düşük testosteron cinsel gücü azaltır ayrıca depresyona yol açabilir. Öncelikle kan tahlilinde testosteron düzeyine bakılmalı düşükse çinko ve magnezyum alınmalıdır. Çinko sperm sayısını da artırır. Özellikle İstiridye yüksek miktarda çinko içerir. Ayrıca soya fasulyesi, buğday kepeği ve kabak çekirdeği de çinko içerir. Çinkoyla birlikte B, C ve E vitaminleriyle kalsiyum almak da etkiyi artırır. Ayrıca patates, kereviz, yulaf, ginseng ve kahve de cinsel gücü artıran önemli besinlerdir hepsini denemekte fayda var.

*KEÇİ BOYNUZU: Düzenli kullanılırsa cinsel gücü kalıcı olarak artırır.

*KARPUZ : Damarları açarak cinsel gücü artıran Citrulline maddesinin yarısından fazlası karpuzun kabuğunda yer alır, bu yüzden dilimlerken beyaz kısmından da bir parça kesilmesi daha etkili olur.

*HAVUÇ : Cinsel gücü arttırır.

*SARIMSAK : Kan basıncını yani tansiyonu etkileyen sarımsak cinsel gücü de artırır.

*GİNSENG : Cinsel güç kazandırır.

Şu besinler de cinsel gücü artırabilir: KARANFİL, ZENCEFİL,YULAF, KUŞDİLİ, MAYDANOZ, NANE, TARÇIN, ZATER ,KEKİK, KİŞNİŞ, VANİLYA, KIRMIZI BİBER, SİVRİ BİBER, ÇAM FISTIĞI, ANTEP FISTIĞI, AY ÇİÇEĞİ, ÇÖREK OTU


√ HARDAL: Cinsel gücü artırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Midesi hassas olanlar, karaciğer, damarsetliğive tansiyonu olanlar kullanmamalıdır veya çok az almalıdır.

√ KEREVİZ: Çeşitli iç salgı bezlerine tesir eder ve onların faaliyetlerini artırır. erkeklerde cinsel faaliyeti cok artırır. vakitsiz iktidarsızlığı önler.

√ GREYFURT: Vucuda gençlik ve dinçlik verir. Sabah kahvaltıda bir bardak içilmesi tavsiye edilir. Ülseri ve tansiyonu olanlara tavsiye edilmez.

√ LAHANA TURŞUSU: Cinsel gücü artıran ilaçlar kadar etkili olduğu iddia edilmektedir.


√ VİTAMİNLER VE MİNERALLER
√ E- vitamini: Kadında ve erkekte üreme vitaminidir. Kasların ve sinirlerin normal çalışmasını sağlar. Eksikliğinde cinsiyet organları yeteri kadar çalışmaz. Bugday çimi, fıstık, soya, yulaf ezmesinde bulunur.

√ ÇİNKO: Eksikliğinde erkeklerde testosteron azalır. Böbreküstü bezleri de yetersiz kalır. prostat bezlerinin şişmesi ve kanser meydana gelebilir.

√ FOSFOR: Husyelerin çalışması , sinirlerin tamiri, ve gelişmesi, beynin çalışmasını sağlar Soya, bugday çimi, yumurta, badem, kurufasülyede bulunur.

√ İYOT: Cinsel bezeler, husyeler üzerinde etkilidir. Soya, sarımsak, karides, süt, soğanda bol bulunur.

√ MAGNEZYUM: Çok önemli görevleri vardır. Vakitsiz yaşlanma ve bilhassa erkeklerde prostat kanserini önler Buğday çimi, Badem, soya, kurubakla, fındık ta bol bulunur.

√ MANGANEZ: Eksikliği kız ve oglan cocuklarında kısırlık yaratabilir. Bedeni ve ruhi bunalımı önler. hububat, muşmula, fındık , karaciğerde bulunur

√ SELENYUM: Sperm hücrelerinin gelişimi sırasında selenyum maddesinin çok önemli bir rol oynadığını belirlediler. Bulgulara göre, selenyum maddesi bir proteini harekete geçirerek sperm hücrelerinin oksitlenmesini önlüyor. Böylelikle daha canlı ve aktif kalan spermlerin dölleme yeteneği artıyor. Aksi durumda ise oksitlenen spermler dölleme fonksiyonunu yerine getiremiyor. Bilim adamları ayrıca selenyumun maddesinin sperm hücresinin nefes alması sırasında da önemli bir rolü olduğunu belirlediler.

SPERM AZLIĞI

ANASON VE SU: Bir çay bardağı sicak suya yarım kahvekaşığı anason konur. 5 dakika bekletilir süzülüp içilir.
PİRİNÇ , ŞEKER, SÜT (SÜTLAÇ): Bol bol yenilmesi gereklidir
ISIRGAN OTU VE SU: 4 bardak suya 3 tutam ısırgan otu konur. 10 dakika kaynatılıp süzülür ve içilir.
Yemek sırasında bir tatlı kaşığı kuvvet macunu ve bir çorba kaşığı andız pekmezi alınması tavsiye edilir.


SAÇ DÖKÜLMESİ


Ticarete alet edilen ve sağlık alanında en çok istismar edilen konulardan birisi olan saç dökülmesine karşı etkisi olmayan bazı faydasız ilaçlar satılmaktadır. Tasarım aşamasında olan bu bölümümüzde sizlere doğru tedaviler hakkında bilgi vermeye çalışacağız ve sorularınızı en kısa sürede yanıtlayacağız. Lütfen saç dökülmesi hakkında deneyimlerinizi ve kullandığınız ilaçları yorum bölümlerine yazıp bizimle paylaşın.

En sık görülen saç dökülmesi tipleri:

* Telogen effluvium (Tepkisel saç dökülmesi)
* Androgenetik alopesi (Erkek tipi saç dökülmesi)
* Alopesi areata (Saçkıran)

Telogen effluvium (Tepkisel saç dökülmesi)
Saçların tüm saçlı deride yaygın olarak dökülmesidir. Kadınlarda daha sık görülür.
Tüm anagen saçların telogen safhaya geçmesi için gereken süre 3-4 ay olduğundan, tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlar. Telogen saçlar yani dökülmesi gereken saçlar birden bire fazla sayıda dökülür, dökülmüş saçın dip kısmı beyaz renkte ve yuvarlaktır. Sebebi bulunup ortadan kaldırılırsa saç kaybı 6-12 ay sonra normale döner.

Sebepleri: Hormonal değişiklikler (gebelik sonrası, menopoz, tiroid hastalıkları, polikistik over sendromu), geçirilmiş cerrahi girişimler (son 6 ay- 1 yılda), ilaç kullanımı, kimyasal maddelere maruz kalma, sistemik hastalıklar, ateş, beslenme bozuklukları (demir, çinko, biotin, protein eksikliği), aşırı kilo kaybı, diyetler, fiziksel veya kimyasal travma (fön, maşa, boya), psikolojik stres, uyku düzeninde bozulma, ilerleyen yaşa bağlı saç dökülmesi şeklinde sıralanabilir. Sebebin bulunarak ortadan kaldırılması tek başına saç dökülmesinin azalmasını veya durmasını sağlar.

Tedavisi: Hormonal bozukluk, demir, çinko eksikliği varsa tedavisi, ilaca bağlı ise ilacın kesilmesi veya değiştirilmesi, travmatik işlemlerden kaçınılması, saçlı deride aşırı yağlanma, kepeklenme varsa tedavi edilmesi, saç köklerinin telogen fazdan anagen faza geçmelerine yardımcı olan lokal preparatlar veya hap tedavileri, saçlı deriye uygun şampuanların kullanılması ve stres yönetimi ile olmaktadır.

Androgenetik alopesi (Erkek tipi saç dökülmesi)
Genetik olarak eğilimi olan kadın ve erkeklerde, kandaki erkeklik hormonlarına yanıt olarak, çeşitli şekillerde ortaya çıkan saç kaybıdır. 50 yaşından önce erkeklerin %50'sini, daha ileri yaşlarda %70'ini etkilemektedir. Kadınlarda 50 yaşın altında görülme oranı %6 iken, 70 yaşından itibaren bu oran %30-40'a yükselir.

Kadınlar için yüz veya vücuttaki aşırı kıllanma ne kadar can sıkıcı bir durumsa, erkekler için de saç dökülmesi o kadar sıkıntı kaynağı olabilir. Bazı erkeklerde 5 yıl gibi kısa bir sürede tam kellik oluşurken, bazılarında bu süre 15-25 yıldır. Androgenetik alopesi ilerleyici minyatürleşme yani küçülme, anagen siklusta yani büyüme fazında kısalma, telogen saçların oranında artış ile karakterizedir. Saçlarda incelme ile kendini gösterir.

Tedavisi: Androgenetik alopesisi olan kadınlarda tüylenme artışı, sivilceler, adet düzensizliği, göğüslerden süt gelmesi, şişmanlık varsa, hormonal tetkikler yapılmalıdır. Yumurtalık kistleri, böbreküstü ve hipofiz bezi hastalıkları araştırılmalıdır. Bazı durumlarda seks hormon bağlayıcı protein miktarında düşme, bazen ise kıl kökünde hormon algılayıcılarda aşırı hassasiyet bulunabilir. Bunlara yönelik olarak antiandrojenler, 5-alfa redüktaz inhibitörleri, minoksidil gibi ilaçlar kullanılmaktadır.

İlk safhalarda olan hastalarda temel amaç daha fazla saç kaybını önlemek ve minyatürizasyonu geri döndürmektir. Tedavilere kesintisiz devam edilmesi gerekmektedir. Tedavilerin etkili olabilmesi için en az 1 yıl gerekmektedir. Tedavinin kesilmesiyle androgenetik alopesi tekrar gelişmektedir.

Alopesi areata (Saçkıran)
Saç folikülleri ve bazen tırnakları da etkileyen bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalıktır. Net sınırlı oval veya yuvarlak, derinin tamamen normal olduğu yamasal saç kaybı şeklinde görülür. Görülme sıklığı binde 1-2'dir. En sık 10-20 ve 30-40 yaşları arasında ortaya çıkar. Hastaların %10-20 sinde aile hikayesi vardır. Hastalığın tetiklenmesinde dış faktör olarak psikolojik stres ve suçlanma duygusu olabilir. Ruhsal durum ve uyum bozuklukları, endişe sıklığının yüksek olduğu bildirilmiştir.
Diğer otoimmün hastalıklarla ör.vitiligo, tiroid hastalıkları birliktelik olabilir. İlk plak ortaya çıktıktan sonra hastalığın seyri kestirilemez. Birkaç ay içinde yeniden saç çıkışı olabilir veya yeni dökülme alanları görülebilir. Kaş, kirpik ve sakallarda da dökülme görülebilir. Tırnaklarda da yüksük benzeri çukurlar oluşması, incelme, kalınlaşma, tırnak düşmesi, beyaz çizgilenmeler görülebilir.

Kıl foliküllerine kalıcı hasar vermemektedir ve saçlarda yeniden büyüme potansiyeli yıllarca devam etmektedir. Bazı hastalarda saç dökülmesi çok seyrek aralıklarla ortaya çıkar, bazı kişilerde ise daha ısrarcıdır ve çıkan saçları başka alanlardaki dökülmeler izler. Kendiliğinden iyileşme de görülebilmektedir. Hastalığın tekrarlamasını önleyecek bir tedavi yoktur, başlatıcı faktörlerden uzak durulması gerekmektedir.

Tedavisi: Tedaviler hastalık aktivitesini durdurmaya yöneliktir. Hastalığın şiddeti ve yaygınlığına, hastanın beklentilerine göre tedavi belirlenir. Saç dökülmesi olan alana uygulanan enjeksiyonlar, lokal olarak kullanılan ilaçlar, ağızdan veya enjeksiyonla uygulanan ilaçlar, yapay güneş ışığı tedavisi şeklinde tedaviler güncel olarak uygulanmaktadır.
Rentip.com

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bayanlarda rahim hangi bitki ile daraltilir

Yorum Gönder