2 Temmuz 2011 Cumartesi

*Lejyoner Hastalığı (6)

Lejyoner Hastalığı
Lejyoner hastalığı, Legionella adı verilen bakterilerle oluşan bir tür akciğer enfeksiyonudur (zatürre). Pontiac ateşi ise hızlı başlangıçlı, ateş yüksekliği ile seyreden, beraberinde akciğer enfeksiyonunun olmadığı, soğuk algınlığına benzer şikayetlere yol açan hastalığın adıdır.
Lejyoner hastalığı ilk defa 1976 yılında, Philadelphia’da bir toplantı için otelde kalan Amerikalı lejyonlarda bir zatürree salgınına yol açmış, 221 kişi etkilenip 34’ünün ölümüne neden olmuştur. Salgının nedeni aylarca tespit edilememiş olup 6 ay sonra iki Amerikalı araştırıcı tarafından bakteri tanımlanmıştır.
Bakteri, göller, nehir, dere, çay gibi suların, termal sular ve çamurların normal florasında bulunur. Doğadaki sulardan şebeke sularına geçebildiği için binaların su tanklarında, bina su sisteminin durgun yerlerinde yerleşebilir.
Bakteri önce üst solunum yollarına yerleşmekte, sonrasında ise aspirasyon yoluyla akciğerlere ulaşmaktadır. Aspirasyon ağızdaki materyalin akciğerlere istenmeden kaçması olarak tanımlanabilir. Diğer bulaş yolu ise aerosol (küçük damlacıklar) yoluyla bakterinin solunum ile akciğerlere ulaşmasıdır.
İleri yaş, sigara içimi, alkol kullanımı, kronik akciğer hastalığı, kortikosteroid kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, cerrahi girişimler, organ nakli uygulamaları gibi bağışıklık sisteminin zayıflatıldığı durumlar hastalık için risk faktörleridir.
BELİRTİLERİ
Lejyoner hastalığında belirtiler bakterinin vücuda alınmasından 2–10 gün sonra başlar. Erken evrede ateş yüksekliği, halsizlik, kas ağrıları, iştahsızlık, baş ağrısı görülürken, ilerleyen dönemde balgam çıkarmanın eşlik etmediği öksürük, ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı mevcut şikâyetlere eklenir.
Pontiac ateşi ise aniden üst solunum yolu enfeksiyonu kliniği ile başlayan, kendini sınırlayan, sadece salgınlar sırasında teşhis edilebilen hastalık tablosudur. Ateş, baş ağrısı baskın şikâyetler olup öksürük, nefes darlığı, iştahsızlık, eklem ağrısı, karın ağrısı daha nadir görülen şikâyetlerdir.
TANI
Hastanın şikâyetleri, doktorun klinik bulguları ve akciğer filmi diğer akciğer enfeksiyonlarından ayrım için yeterli olmayıp tanıda hastalığın akla getirilmesi ve takiben balgam, kan ve idrarda hastalıkla ilgili tetkiklerin istenmesi gereklidir.
TEDAVİ
Tanısı konduğunda zamanında başlanan antibiyotikle tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. O yüzden hastalığın belirtilerini gözlediğinizde mutlaka hekiminize (öncelikli aile hekimi) başvurunuz. Eğer sigara veya alkol kullanıyorsanız bunları bırakınız. Başlanan tedavi tamamlanmadan şikâyetleriniz gerilese bile mutlaka tedavinize doktorunuzun önerdiği şekilde devam ediniz.
PROGNOZ
Bağışıklık sisteminizle ilgili baskılanmanız yok ise tedavi sonucu gayet iyidir. Uygun antibiyotiğin uygun zamanda başlanmaması durumunda, organ nakli yapılanlarda, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hastanede yatış süresi uzayabilir, ölümle sonuçlanabilir, bu nedenle en kısa zamanda hekiminize başvurmanız gereklidir.
KORUNMA
Hastalığın önlenmesi için herhangi bir aşı uygulaması bulunmamaktadır. Su sistemlerinin düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir.

HAZIRLAYAN; Prof. Dr. Mehmet A. TAŞYARAN

0 yorum:

Yorum Gönder