3 Temmuz 2011 Pazar

*Memenin *Doğumsal *Anomalileri (6)

Memenin Doğumsal Anomalileri
Amasti; meme dokusunun doğumsal olarak olmamasıdır. Nadir görülür. Hastanın karşı taraf memesinin gelişimi tamamlandıktan sonra ogmentasyon mamoplasti yapılabilir.
Ateli; meme başının doğumsal olarak olmamasıdır. Her iki cinste, tek taraflı ya da iki taraflı görülebilir. Ateli, genellikle amasti ile birlikte görülür. Ancak doğum sırasında farkına varılan atelinin amasti ile birlikte olup olmadığı ancak çocuk ergenlik dönemine girdiği anda anlaşılabilir. Amasti ile birlikte ise hastanın meme gelişimi olmayacaktır. Ateli, genellikle bazı sendromlara eşlik eder. Onun için görüldüğü zaman yandaş patolojilerin araştırılması gereklidir.
Normalde her iki cinste de sağda ve sol da birer tane olmak üzere toplam iki adet meme meme ve meme başı vardır. İki meme başından daha fazla sayıda meme başı olmasına ise politeli denmektedir. Toplumda % 1–2 oranında görülmektedir. Polimasti ise, ikiden fazla sayıda meme dokusunun olmasıdır. Her iki anomali de mem çizgisi boyunca herhangi bir yerde olabilir. Politeli en sık normal meme yerleşiminin hemen altındaki bölgelerde görülür. Polimasti ise en çok koltuk altında görülür. Politeli erkek ve kız çocuklarında eşit sıklıkta görülürken, polimasti kızlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.
Politeliye renal agenezi (böbreğin doğumsal yokluğu) ve aksesuar böbrek gibi böbrek anomalileri, doğumsal kalp hastalıkları, epilepsi (sara hastalığı) ve kulak anomalileri eşlik edebilir. Bu nedenle politeli bulunması durumunda eşlik eden bir bozukluk olup olmadığının incelenmesi gereklidir.
Polimastide fazla meme normal meme görüntüsünde olup iç kısımda normal meme dokusu dışarıda meme başı görülür. Ayrıca aksesuar meme dokusu dediğimiz, memenin tamamen değil de sadece iç kısım dokusunun meme çizgisinin herhangi bir yerinde görülebildiği hastalık tablosu vardır. Aksesuar meme dokusu kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. En sık koltuk altında görülür. Hastaların yarıdan fazlasında iki taraflı görülür.
Polimasti ve aksesuar meme dokuları genellikle ergenlik dönemi ya da gebeliğe kadar belirti vermezler. Bu dönemlerde hormanların etkisi ile büyürler. Belirginleşip ağrıya neden olurlar.
Politeli, polimasti ve aksesuar meme dokularının tümörlere dönüşme riskleri vardır. Aynı zamanda kozmetik ve psikolojik sorunlar yaratabilirler. Bu nedenle bu lezyonların bulunmaları halinde ameliyat edilerek alınması gereklidir.

HAZIRLAYAN: Dr. Sabri DEMİR

0 yorum:

Yorum Gönder