3 Temmuz 2011 Pazar

*Memenin *Enfeksiyon Hastalıkları (6)

Memenin Enfeksiyon Hastalıkları
A) SÜT VEREN ANNELERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYONLAR (LAKTASYONEL MASTİT)
Memede oluşan enfeksiyonlar (mastit) daha çok süt veren annelerde veya bebeği yeni sütten kesmiş kadınlarda görülen bir çeşit iltihabi hastalıktır. En sık doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta içinde oluşabileceği gibi emzirme döneminde herhangi bir zamanda da görülebilirler. Sıklıkla emzirme sırasında meme başında oluşan çatlaklardan, bebeğin ağzında normalde bulunan ya da annenin derisinde normalde bulunan mikropların doku içine geçip çoğalması ile ortaya çıkar.
BELİRTİLERİ
Memede hassasiyet, ağrı, kızarıklık, şişlik, ısı artışı, annede ateş, koltuk altı lenf bezlerinde büyüme ile kendini belli eder. Tedavi edilmezse ilerleyerek memede apseye (iltihabın birikerek yayılması) yol açabilir.
TEDAVİ
Apse oluşmadan önceki dönemde genel cerrahi uzmanının vereceği uygun antibiyotik ve ateş düşürücü, ağrı kesici (analjezik) tedavisi, memedeki sütün sağılması, meme başındaki çatlakların tedavi edilmesi gibi yöntemlerle kolayca tedavi edilebileceği gibi, apseye ilerlediğinde hastane ve ameliyathane şartlarında apsenin boşaltılması ve sonrasında antibiyotik ve analjezik tedavisi gerekebilir.
KORUNMA
Bebeği emzirmeden meme başının sabun ve suyla yıkanarak kurulanması, aynı işlemin bebek emzirildikten sonra tekrarlanarak meme başının kremlenmesi bakteri yoğunluğunu ve çatlakları önleyerek apse gelişimini önleyebilir. Aynı zamanda bebek emdikten sonra memedeki sütün tamamen boşaltılması da yaralı olacaktır.
B) EMZİRMEYLE İLİŞKİLİ OLMAYAN ENFEKSİYONLAR (NONLAKTASYONEL MASTİT)
Bazen kadınlarda süt verme dönemi dışında da, memede hassasiyet, ağrı, kızarıklık, şişlik, ısı artışı ile ortaya çıkan sıklıkla meme başının kenarında ortaya çıkan enfeksiyonlar görülebilir. Çoğunlukla meme kanalıyla ilişkili hastalıklardır. Meme kanalında genişlemeyi izleyerek kanal çevresinde enfeksiyon ve iltihabi hücre birikimiyle oluşur.
Sigara içmek, vitamin A eksikliği, hormonal seviye değişiklikleri nedeniyle ya da sebebi belli olmayarak oluşabilir.
BELİRTİLER
Meme başı akıntısı, meme başında kabuklanma, kanalda çekilme, meme başının içeri çekilmesi ve memede enfeksiyonla kendini gösterebilir. Birlikte yerel ısı artışı, kızarıklık, hassasiyet, apse ve gecikmiş olgularda kendiliğinden akma görülebilir.
TEDAVİ
Tedavide genel cerrahi uzmanının uygulayacağı antibiyotik tedavisi, cevap vermeyen olgularda, enfekte alanın açılması, boşaltılması veya akıntı olan alanın cerrahi yöntemle ameliyathanede çıkarılması gerekebilir.
KORUNMA
Sigara içilmemesi, vitamin A eksikliğinden kaçınmak önleyici olabilir.
C) GRANÜLOMATÖZ MASTİT
Nedeni sıklıkla belli olmayan, mikroskop altında incelemede yapısal farklılıklar gösterebilen, sıklıkla aynı klinik tablo ile ortaya çıkan ve neden olan duruma göre tedavileri değişiklik gösterebilen bir grup hastalıktır.
BELİRTİLERİ
Düzensiz sınırlı kitle, meme derisinde yara, akıntı, kızarıklıkla görülebilir. Meme kanserini taklit edebilir.
TANI
Tanı konulabilmesi için, genel cerrahi uzmanının yapacağı klinik muayene ve görüntüleme yöntemlerinin yanında, çoğu zaman cerrahi olarak örnek doku alınması (biyopsi) gerekir.
TEDAVİ
Tedavisi nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Uygun ilaç tedavisi ve gerekirse cerrahi yöntemler tedavide kullanılabilir.
KORUNMA
Etkin bir korunma yöntemi yoktur.

HAZIRLAYAN; Dr. Betül BOZ KURT

0 yorum:

Yorum Gönder