Nöropati
KALITSAL VE İDİOPATİK NÖROPATİ
Kuşaktan kuşağa aktarılan genetik bozuklukların neden olduğu bir sinir hastalığıdır. Çevresel (periferik) sinirleri ilgilendiren sinir bozukluklarıdır.
Belirtiler
Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, konuşmada zorluk, yürüme ve koşmada zorluk hareketlerde ağırlaşma, çabuk yorulma, kas krampları görülür. Kollar etkilendiğinde ise; paket taşımada kavanoz açmada, kapı tokmaklarını çevirmede ve saç taramada zorluk. Kollarda bacaklarda uyuşukluk, acıma – yanma, iğne batması, keskin derin batma şikâyetleri geceleri daha ağrılı ve şiddetli olur.
Tanı
Vücudun kolların – bacakların sinirlerinin ve kasların elektromiyografik incelenmesi ve gerektiğinde sinirden parça alınıp incelenmesi ile tanı konulur.
Tedavi
Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarında hastalar faydalanabilir.
Korunma
Doğum öncesi genetik bilimlere danışmak ve genetik analiz yaptırmak gereksinimi vardır.
ENFLAMATUAR POLİNÖROPATİ
Periferik (çevresel) sinirlerin enflamasyon – demiyelinizasyon ve sinirin hasarı ile seyreden bir sinir hastalığı şeklidir. Bazıları vücudun kendi bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle aktive olması ve kendi sinir hücrelerini yabancı kabul edip onlarla savaşa girmesiyle meydana gelebilir.
Belirtileri
Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük yürümede güçlük, kollarda ellerde ve ayaklarda – bacaklarda uyuşukluk, acıma, yanma, karıncalanmalar, ağrılar, kas krampları.
Tanı
Periferik sinirlerin ve kasların elektromiyografik incelenmesi ve boyun omurilik sıvısının incelenmesi, kan tahlilleri ve sinir – kas biyopsisi incelenmesi ile tanı konulur.
Tedavi
Hastalığın tanısı konduktan sonra ilaç tedavisi ve plazmadaki savaşan hücrenin uzaklaştırılması (plazmoferez ) tedavileri uygulanabilir.
DİĞER POLİNÖROPATİLER
Vücuttaki bazı hastalıklar (diabet, tiroid bezi hastalıklar, üremi hormonal bozukluklar ve benzer hastalığı gibi...) vücuttaki çevresel sinirleri tutmasıyla ortaya çıkan çevrelik sinir hastalıklarıdır.
Şeker hastalığı ve üremisi olanlarda daha fazla görülür.
Belirtileri
Kollarda – ellerde, bacaklarda, ayaklarda ve güç azalması, kuvvetsizlik, çabuk yorulma, geceleri artan ellerde – ayaklarda uyuşma, yanma, karıncalanma şeklinde duyusal yakınmalardır.
Tanı
Kan biyokimyasının incelenmesi, çevresel sinirlerin ve elektromiyografik incelenmesi ile tanı konulur.
Tedavi
Asıl tedavi, çevrelik sinir sistemini etkileyen sebebi ortaya koymak ve onu tedavi etmektir. Ayrıca duyusal yakınmaları için bazı ilaçlar, vitaminler verilebilir.
HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Orhan YAĞIZ
4 Temmuz 2011 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder