5 Temmuz 2011 Salı

*Parakoksidioidomikoz (6)

Parakoksidioidomikoz
Güney Amerika Blastomikozu, Brezilya Blastomikozu, veya Parakoksidioidal Granülom olarak da adlandırılmaktadır. Mukozal yüzeyler ve lenf bezlerine yayılım eğiliminde, solunum sistemi enfeksiyonuna neden olan bir mantardır. Orta ve Güney Amerika’ya sınırlıdır.
Hastalığın etkeni olan mantar Paracoccidioides brasiliensi’dir. Solunum yoluyla mantarların alınması sonucunda hastalık oluşur
BELİRTİLERİ
Tutulum bölgesine göre birçok formu vardır. Akciğer, mukoza, deri ve lenf sistemi tutulabilir. Birçok hastada farklı organ gruplarının tutulumuyla giden karışık tipte enfeksiyon görülebilir.
Akciğer formu nadiren görülür. Daha çok uzun süreli ve yavaş ilerleyen kilo kaybı ve geçmeyen öksürük vardır. Diğer tutulan bölgeler başlıca; mukoz membranlar, deri, lenf bezleri, retiküloendotelyal sistem ( karaciğer, dalak be kemik iliğinden oluşan) ve böbrek üstü bezleridir.
Deri ve mukoza tutulumunun olduğu formda; ağız ve ağız çevresinde lezyonlar yaygındır. Ayrıca burun, konjunktiva (göz küresi) veya makat etrafında da lezyonlar görülebilir. Bu lezyonlar küçük şişlikler veya ülserler şeklinde olabilir ve iyileşirken ciddi şekil bozukluğuna neden olabilir. Deri bulguları hastaların yaklaşık ¼’nde görülür.
TANI
Tanı için balgam, deri lezyonları, biyopsi örnekleri kullanılabilir. Direkt mikroskopi, kültür ve serolojik yöntemler kullanılabilir.
TEDAVİ
Sulfonamidler sıklıkla kullanılan etkili ve ucuz ilaçlardır. Tedavisi kolay ve başarılı olmasına karşın tedavi süresi hastalığın tekrarlamasını önlemek için 3 yıla kadar uzatılabilir.
KORUNMA
Özellikle Güney Amerika’ya seyahat öyküsü olan kişilerde bu hastalık düşünülmelidir. Bu kişiler seyahatten döndükten sonra ortaya çıkan akciğer hastalıklarında aile hekimi veya başvurdukları sağlık merkezlerinde bu seyahatle ilgili bilgi vermelidirler.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Emine FIRAT GÖKTAŞ, Dr. Sami KINIKLI

0 yorum:

Yorum Gönder