Paralitik İleus ve Barsak Tıkanıklığı
Barsak tıkanıklığı acile başvurmayı gerektiren önemli bir hastalıktır. Tıkanma mekanik ve paralitik (barsak duvar felci) olarak ikiye ayrılır. Tıkanmaların % 85-90’ı ince barsak, % 10-15 ise kalın barsak kaynaklıdır. Karın içi yapışıklıklar, fıtıklar ve tümörler ince barsaktaki mekanik tıkanıklığın % 90’ını oluşturan sebeplerdir. Kalın barsağın mekanik tıkanmalarının en sık nedenleri ise tıkayıcı kalın barsak kanseri, barsak düğümlenmesi, divertikülit(barsakta oluşan dışa doğru genişlemenin iltihaplanması)’dır. Paralitik ileusta ise barsağı içten tıkayan bir neden yoktur. Barsak duvarının felci sonrası barsak hareketlerinin durması nedeniyle gelişir. Oluşturan sebepler arasında barsağın veya çevresindeki organların iltihabı, kandaki potasyum tuzunun düşmesi, barsakları besleyen damar tıkanıklıkları sayılabilir.
BELİRTİLERİ
Tıkanıklığın gerisinde biriken dışkı ve gaz barsak duvarında gerilmeye ve şiddetli ağrıya neden olur. Barsak tıkanıklığının dört önemli bulgusu ağrı, bulantı-kusma, karında gerginlik ve ani gelişen kabızlıktır. Acil bir durumdur. Gecikmeden hastaneye başvurulmalıdır.
TANI
Tanısı direk karın filmi ve diğer görüntüleme yöntemleri ile konur.
TEDAVİ
Ağızdan beslenme kesilir. Damardan sıvı desteği sağlanır. Oluşturan sebebe yönelik tedavi uygulanır. Barsak yapışıklığına bağlı tıkanmalarda, barsakta tümör gibi ileriye geçişi engelleyen tıkanmalarda cerrahi müdahale gerekir.
HAZIRLAYAN; Dr. Kamil ÖZDİL
5 Temmuz 2011 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder