Pitriyazis Rubra Pilaris
Nadir görülen, sebebi tam olarak belirlenememiş, deriden kabarık lezyonlar ve el ayak tabanında kalınlaşmalarla karakterize süreğen seyirli bir hastalıktır.
İlk defa 1889 yılında tanımlanmış olup daha sonra erişkin ve çocukluk dönemi olarak 2 gruba ayrılmıştır. Hastalığın sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı eşit orandadır. Her yaşta görülebilmekle birlikte çocukluk çağı tipi ilk 10 yaş içerisinde sık iken erişkin tipi ise 40–50 yaş arasında sıktır.
BELİRTİLERİ
Hastalık genellikle saçlı deri ve yüzde kızarık kepekli lezyonlarla başlar, daha sonra gövde, kol ve bacaklara yayılır. Çocuklarda yüz bölgesinde lezyonlar sıklıkla görülür. Lezyonlar vücudun yer yerine yayılabilir, bu yaygın formda arada korunmuş sağlam deri alanlarının bulunması önemli bir özelliğidir. Lezyonlar tekdüze genelde sarı, turuncu renkte sert kabarıklıklar şeklindedir. Sıklıkla el parmakları, diz ve dirseklerin üzerinde bulunur. El içi ve ayak tabanında sarı kahverengi renkli kalınlaşma görülür. Tırnaklarda sarı kahverengi renk değişikliği, kalınlaşma, tırnak yüzeyinde düzensizlik görülebilir. Ağız mukozası tutulumu nadirdir.
TANI
Tanı genellikle hastanın muayenesi ile klinik olarak konur. Lezyondan alınan deri biyopsisi tanıda en önemli yardımcıdır. Kan tetkiklerinde herhangi bir değişiklik beklenmez.
Süreğen seyirli bir hastalıktır. Tedavi ile iyileşip zaman içerisinde tekrarlayabilir. Çoğu hastada 3 yıl içerisinde iyileşme gözlenir. Bazı hastalarda da yaşam boyu sürebilir.
TEDAVİ
Tedavide hafif lezyonu olan hastalarda lezyonlu bölgeye uygulamak üzere çeşitli topikal ajanlar, nemlendiriciler kullanılır. Hastalığın daha şiddetli olduğu durumlarda çeşitli sistemik ilaç tedavileri doktor kontrolünde kullanılır.
HAZIRLAYAN; Dr. Ezgi ERTUĞRUL
6 Temmuz 2011 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder