6 Temmuz 2011 Çarşamba

*Pitriyazis *Versikolor (6)

Pitriyazis Versikolor
Tinea versikolor olarak da adlandırılan, sık görülen yüzeyel bir mantar hastalığıdır. Nedeni Malassezia adında deride normal olarak da bulunan maya mantarlarıdır. Özellikle yaz aylarında, sıcak ve nemli ortamlarda, fazla terleyen insanlarda görülme oranı yüksektir. Bulaşma diğer yüzeyel mantar hastalıkları kadar kolaylıkla olmasa da insandan insana, kontamine giysi ve yataklarla geçebilmektedir.
BELİRTİLERİ
En sık gövde ve kolların üst kısımları ile boyunda üzeri hafif kepekli, sütlü-kahverengi lekeler şeklinde görülür. Genelde kaşıntı yoktur veya hafiftir. Bazen çevresindeki deriye göre daha açık renkte, soluk beyaz görünümde lekeler şeklinde de olabilir. Buna pitriyazis versikolor alba denir ve ala hastalığı (vitiligo) ile görüntü olarak karışabilir. Ancak lekeler ala hastalığında olduğu gibi süt beyazı renginde değildir. Aynı kişide koyu ve açık lekeler bir arada bulunabilir. Tedavi edilmezse lekeler sebat eder ve yayılabilir.
TANI
Hastalığın tanısı genellikle klinik muayene ve lekelerin hafifçe kazınmasıyla elde edilen kepeklerin ışık mikroskopunda incelenmesiyle kolayca konulabilir.
TEDAVİ
Tedavide doktorunuz tarafından önerilen yerel mantar ilaçlarının ve şampuanların kullanılması yeterlidir. Çok yaygınsa ve sık tekrarlıyorsa ağızdan tedavi gerekebilir. Kısa sürede tedavi edilebilmesine rağmen sıcak hava, nem ve aşırı terleme gibi nedenlerle tekrarlayabilir. Bu mantar hastalığının bir komplikasyonu yoktur. Tedaviye genellikle lekelerin görünüm açısından rahatsızlık vermesi nedeniyle ihtiyaç duyulur.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Damla ATACAN, Dr. Fatma ESKİOĞLU

0 yorum:

Yorum Gönder