6 Temmuz 2011 Çarşamba

*Piyoderma *Gangrenozum (6)

Piyoderma Gangrenozum
Piyoderma gangrenozum nadir görülen, en sık olarak bacaklarda büyük, ağrılı yaraların (ülserlerin) oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Vücudun herhangi bir yerinde de gelişebilir. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir.
BELİRTİLERİ
Piyoderma gangrenozumun ilk belirtisi ciltte sivilceye benzer kırmızı küçük kabartılardır. Zaman içinde bu kabartılar genişleyerek ve açılarak mor kenarlı, acıyan, geniş yaralara dönüşür. Öte yandan, kesilme, delinme gibi cilt yaralanmaları bu hastalarda yeni ülserlerin oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle bu kişilerin cilde yönelik tahrişlerden kaçınmaları çok önemlidir.
Piyoderma gangrenozum hastalarının yaklaşık yarısında, barsak iltihaplanmasıyla giden Ülseratif kolit ile Crohn hastalığı ve eklemleri tutan Romatoid artrit gibi altta yatan müzmin bir rahatsızlık bulunur.
TEDAVİSİ
Piyoderma gangrenozumun etkili tedavisi mevcuttur, ancak bazı vakalarda ülserler geride kalıcı izler bırakabilir. Erken teşhis ve tedavi kalıcı şekil bozukluklarına yakalanma riskini azaltır. Piyoderma gangrenozumun tedavisinde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılır ve çoğunlukla hasta bir dermatoloji kliniğinde yatırılarak tedavi edilir. Piyoderma gangrenozum nüksedebilen bir rahatsızlıktır.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Emine Tamer, Dr. Nuran ALLI

0 yorum:

Yorum Gönder