8 Temmuz 2011 Cuma

*Üretra Hastalıkları (6)

Üretra Hastalıkları
ÜRETRAL FİSTÜL
Penisin alt yüzünden geçen dış idrar kanalının (üretranın) cerrahi işlem sırasında yaralanması sonucu idrar yolunun başka bir yere ağızlaşmasıdır (üretral fistül). Üretranın ağızlaştığı bölgeye göre isimlendirilir. Üretra cilde ağızlaşırsa üretrokütanöz, rektuma ağızlaşırsa üretrorektal, perineal bölgeye ağızlaşırsa üretroperineal, sktrotuma ağızlaşırsa üretroskrotal fistül adını alır. Üretrokutanöz fistüller, özellikle hemostaz girişimleri sırasında üretranın yaralanmasına bağlı olarak seyrek de olsa görülebilir. Üreterokutanöz fistüller dışında üretroperineal, üretrorektal, üretroskrotal ve kadınlarda ise üretrovajinal fistüllere de nadir olsa da rastlanılabilir. Ayrıca hipospadiaslı (doğuştan sünnetli) olgularda ameliyat sonrası da gelişen üretral fistüller bu ameliyatın komplikasyonları arasındadır.
ÜRETRAL DİVERTİKÜL
Üretranın için cep oluşmasıdır. En sık 40 ile 70 yaşları arasında rastlanır. Daha çok kadınlarda görülür. Salgı bezlerinin tıkanıklığı, hormonal durum değişikliği veya doğum sonrası oluşabilir. Divertikül denilen bu cep içinde biriken idrar bir mikrop yatağı olabilir. Kadınlardaki bütün bunların cerrahi olarak alınması gerekir.
Sık idrara gitme, ani idrar yapma hissi ve bunun sonucunda kaçırma, idrarda yanma hissi olabilir. Ağrı, idrarda kanama, akıntı, idrar sonrasında damlama, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler bazen yok olup, kendiliğinden tekrar ortaya çıkabilir.
Oluşan bu cep kadınlardaki sık tekrarlayan sistitlerin nedeni olabilir. Divertikül içinde kanser de gelişebilir, ama bu çok nadirdir.
Tedavi olarak, kapalı veya açık ameliyatla bu cebin alınması gerekir.
ÜRETRAL KARUNKÜL
Dış idrar yolu kanalında ağrılı, 1-2cm boyutunda kırmızı, inflamatuar nodüler/polipoid bir lezyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha çok menopoz sonrası görülür. Polip gibi ele gelebilen damar yumağıdır. İdrarda kanama veya iç çamaşırında kan lekesi yapar.
ÜRETRAL MUKOZANIN PROLAPSUSU
Üretrosel uretranın vajinaya doğru sarktığı durumdur. Yaşla görülme sıklığı artmakla beraber 40 yaş ve üstü grupta daha sık rastlanır. Başlıca risk faktörleri multiparite (fazla doğum), obesite (şişmanlık), kronik öksürük, ağır kaldırma, östrojen kaybının neden olduğu atrofik değişiklikler veya intrensek doku zayıflığı. Bazı yazarlar sigara içmeyi de bir risk faktörü olarak saymaktadırlar.
Birlikte görülebilen bulgular arasında stres idrar inkontinansı (idrar kaçırma), pelvik relaksasyon, uterin prolapsus ve herniler yer alır. Erkekte üretrosel görülmesi ise çok nadirdir.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Cem KEZER, Prof. Dr. Ahmet Y. MÜSLÜMANOĞLU

0 yorum:

Yorum Gönder