8 Temmuz 2011 Cuma

*Üretra *Kanseri (6)

Üretra Kanseri
Üretra idrar kesesinden idrarın dışarıya atılmasını sağlayan kanala verilen isimdir. Üretranın kanserleri çok nadir rastlanılan bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanır. En yaygın gözlenilen şekli yassı hücreli kanserdir.
Üretra kanseri için risk faktörleri idrar yollarının iltihabı ve uzun süreli irritaston (tahriş)’udur. Üretra kanserinin diğer organlara yayılma eğilimi az olmasına rağmen eğer yayılım yaparsa bu kişilerde hastalık geç saptandığı için hastalığa bağlı sağ kalım önemli ölçüde düşüktür.
Kanserin yerleşim yeri idrar torbasına yakınlaştıkça kanserin seyri daha kötüleşir.
Erkek Üretrası Kanserleri:
Uzun süreli ve sık tekrarlayan iltihap, cinsel yolla geçen hastalıklar ve üretradaki darlıklarla birliktedir. Hastalar en sık idrar yaparken zorlanma, sık tekrarlayan darlık, cinsel yolla geçen hastalık öyküsü, idrarda kan görülmesi ve cinsel organda bir kitle hissedilmesi şikâyetleri ile doktora başvururlar. Yayılımı direk olarak komşu dokulara olmaktadır. İlk tedavisi ameliyat ile kitlenin çıkarılmasıdır.
Kadın Üretrası Kanserleri:
Kadınlarda en sık görülen şikayetler; kanama, ağrılı idrar yapma, sık idrara çıkma ve kasık bölgesinde ağrıdır. Kadınlarda bu tip kanser saptandığında çoğunlukla ilerlemiş hastalık şeklindedir ve üretranın idrar kesesine yakın kesimleri tutulmuştur. Bu tip kenselerin tedavisinde ışın tedavisi veya ameliyat ile kitlenin çıkarılması yapılabilir.
TANI
Optik kameralı sistem (sistoskop) ile üretranın içinin incelenmesi ve şüpheli alanlardan parça alınması teşhiste en önemli rolü oynar. Kanserin yayılımını değerlendirmek için elle muayene, MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri uygulanır. Kasık bölgesinde büyümüş olan lenf bezleri genelde hastalığın diğer organlara yayıldığını gösterir.
TEDAVİ
Cerrahiye rağmen maalesef üretra kanserlerinin sağ kalımı kötüdür. Işın tedavisi ve ilaçla tedavisi bu tip hastalıkta çok fazla fayda sağlamaz. İdrar kesesine yakın kanserlerde idrar kesesinin de cerrahi ile çıkarılması gerekebilir.

HAZIRLAYANLAR; Doç. Dr. Ahmet H.YAZICIOĞLU

0 yorum:

Yorum Gönder