8 Temmuz 2011 Cuma

*Yenidoğanda *Periventriküler Hastalıklar (6)

Yenidoğanda Periventriküler Hastalıklar
VENTRİKÜL İÇİNE KANAMALAR
Beyinde “ventrikül” denilen boşlukların içinde olan beyin kanamalardır. Bazı hastalarda kan basıncında düşme ve nöbetler görülebilir. Diğer bulgular: emmede azalma, tiz sesle ağlama, solunum durması, kalp atımında azalma, kansızlıktır.
Prematüre bebeğin beynindeki damarların ince ve kolay yırtılabilir olması nedeniyle ventrikül içine kanama meydana gelir.
TANI
Kraniyal (kafa) ultrasonografi ile ventrikül içine oluşan kanamalar saptanabilir.
TEDAVİ
Özel bir tedavisi yoktur. Kan basıncı düzeyleri normal seviyelerde tutmaya çalışılmalıdır. Bazen bu kanamalar sonucunda hidrosefali (beyin içinde sıvı birikimi) gelişebilir. “İlerleyici hidrosefali” gelişen hastalarda cerrahi tedavi gerekebilir.
PERİVENTRİKÜLER LÖKOMALAZİ
Periventriküler lökomalazi; ventrikül olarak isimlendirilen beyinde içi sıvıyla dolu boşlukları çevreleyen beyin dokusunda meydana gelen hasardır. “Periventriküler lökomalazi” çoğunlukla beyindeki ak maddede oluşur.
Prematüre bebeklerde beyin damarları oldukça ince ve zayıf olduğundan en küçük bir etki (basınç değişikliği gibi) bile beyin içindeki ventrikül denilen boşluklar içinde veya beyin içinde kanamalara yol açabilir; bunun sonucunda gelişen hasara periventriküler lökomalazi denilmektedir.
TANI
Özellikle prematüre bebekler periventriküler lökomalazi açısından risk altındadır. Tanısında kraniyal (kafa) ultrasonografi ve MR incelemesi kullanılmaktadır. Ayrıca etkilenen hastalarda ilerleyen dönemlerde zihinsel, gelişimsel gecikmeler saptanabilmektedir.
TEDAVİ
Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Taburculuk sonrasında aşikar gelişimsel gecikmesi olan hastaların yakın izlenip; gerekli olduğunda fizyoterapi ve gelişim uzmanlarından destek alınması sağlanmalıdır.

HAZIRLAYAN: Doç. Dr. Aysu SAY

0 yorum:

Yorum Gönder