21 Haziran 2011 Salı

*Divertikülozis *Koli (6)

Divertikülozis Koli

Barsak duvarının dışarıya doğru kesecik halinde çıkmasına divertikül denir. Barsak kanalında çok sayıda divertikül olmasına divertikülozis denir. Divertiküller yemek borusundan başlayarak mide barsak kanalının herhangi bir yerinde olabilir. Daha çok kalın barsakda(kolon) meydana geldiklerinden divertikülozis koli terimi kullanılmaktadır. En sık kalın barsağın son kısmında (kalın barsağın sigmoid bölümünde) meydana gelir.

Az lifli gıdalar tüketmek, kabız kalmak ve ileri yaş divertikül gelişiminde suçlanan en önemli faktörlerdir. Fakat bazı hastalıklarda da barsak duvarının zayıflamasına bağlı olarak divertikül gelişebileceği unutulmamalıdır ve divertikül hastalığı olan hastalar bu durumu doktoru ile görüşmelidir.

BELİRTİLERİ
Divertikül olan hastaların çoğunda bir şikâyet olmaz. Hastaların sadece %15 inde bazı şikâyetler olabilir. Divertikül de iltihap oluşursa karın sol alt yarısında ağrı, kramp, ateş, ishal, üşüme-titreme, dışkılama alışkanlığında değişme ve nadiren kanlı dışkılama görülebilir. Divertikül ciddi kalın barsak kanamalarına ve nadiren de barsak delinmesine yol açabilir

TANI ve TEDAVİ
Divertikül teşhisi; sıklıkla barsak tetkiklerinde (radyolojik ya da endoskopik) tesadüfen konulur. Divertikül iltihap, kanama veya delinme gibi sorunlara yol açmamışsa tedavi genelde gerekmez.



HAZIRLAYAN; Dr. Kamil ÖZDİL

0 yorum:

Yorum Gönder