25 Haziran 2011 Cumartesi

*Kadın Dış *Genital Organ Hastalıkları (6)

Kadın Dış Genital Organ Hastalıkları
VULVAR DİSPLAZİLER
Kadın dış genital organı yüzeyindeki anormal hücresel gelişimlerdir. Genellikle ileri yaşta ortaya çıkarlar.
Risk faktörleri; erken yaşlarda başlayan cinsel ilişki, birden çok sexuel partner, cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmiş olmak (HPV) ve sigara kullanımıdır.
Gençlerdeki vaginal displazide HPV enfeksiyonu daha sık görülür.
BELİRTİLERİ
En sık görülen şikayeti genital bölgede kaşıntıdır. Ciltte renk değişikliği (beyaz, kırmızı, koyu renk ) ağrı ve hafif kabarıklık olabilir. Sıklıkla küçük dudakların alt kısmında oluşur. Hafif, orta ve ağır formları vardır. Ağır displaziler %5 kansere ilerler. Cervix (rahim ağzı) kanseri nedeni ile tedavi edilenlerde daha sık görülür.
TANI
Tanı kolkoskopik muayene (mikroskop altında muayene ) şüpheli alandan alınan biopsi ile konur.
TEDAVİ
Hastalıklı genital bölge dokusunun cerrahi olarak çıkarılması ve laser tedavisi veya yüzeyel alt genital bölge dokusunun çıkarılması tedavi seçeneklerindendir.
Yıllık jinekolojik kontroller ve smear alınması genital bölge displazilerinde erken tanı ve tedaviyi sağlayarak bu bölgenin kanserini önler.
VULVADA ATROFİK DİSTROFİ (Lichen Sklerozis)
Ergenlik öncesi ve menapoz dönemlerinde sık görülür. Yaş ilerledikçe kadınlık hormonlarının azalmasına bağlı olarak genital bölgedeki doku incelir. Lichen sklerozis iyi huylu ancak kronik bir hastalıktır. Başlangıçta genital bölgede kırmızı renk değişikliği olur, kronikleşince cilt incelir, beyazlaşır.
BELİRTİLERİ
Ana bulgusu genital bölgede kaşıntıdır. Genital bölge karsinomu riski %4-6 arasındadır.
TEDAVİ
Tedavide amaç kaşıntının ağrı ve ağrılı cinsel ilişkinin önlenmesidir. Yüzeyel ve ağızdan ilaç tedavisi uygulanır. Hastalar sıkı iç çamaşırı giymemeli ve genital bölgelerini kuru tutmalıdır.
HİPERPLASTİK DİSTROFİ
Sıklıkla 30-60 yaş arasında görülür. Genital bölge cildi kalınlaşır. En sık bulgusu kaşıntıdır. Kanser öncüsü değildir. Oturma banyoları ve kaşıntıyı giderici ilaçlar kullanılır.
VULVAR KİSTLER
Bartolin Kisti
En sık alt dudakta yerleşir. Bartalin bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Kist içinde sümüksü sıvı vardır. Apse gelişebilir.
Keranitöz Kist
Operasyon , travma veya enfeksiyon sonucu gelişir.
Müköz Kisti
Mezonefrik kist, nuck kanalı kisti diğer vaginal kistlerdir.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Rana KARAYALÇIN

0 yorum:

Yorum Gönder