25 Haziran 2011 Cumartesi

*Kadınlarda Dış *Cinsel Organ *Enfeksiyonları (6)

Kadınlarda Dış Cinsel Organ Enfeksiyonları:
HPV
Kondiloma akkimunata (genital siğil) etkenidir. 15–25 yaşlar arasında sık görülmektedir. Belirtileri kaşıntı ve yanma en sık şikâyettir. Ağrı nadir görülür, genelde şikâyete neden olmaz.
Tedavide çeşitli krem jeller, yaranın yakılması veya cerrahi yöntemle çıkarılması uygulanır. Bazı tipleri kansere yol açma riski taşır. Siğile ve benzer hastalığa yol açan mikroba (HPV virusu) karşı aşı geliştirlmiş olup bu konudaki araştırmalar devam etmektedir.
HERPES SİMPLEX TİP–2 (GENİTAL UÇUK ETKENİ)
Belirtileri genel olarak hastalıktan dolayı ateş, halsizlik olup ayrıca dış cinsel organda içi sıvı dolu yara görülür. Bunlar genellikle ağrılıdır. Tedavi asiklovir hap veya krem uygun olur, tedavi edilmeyen olgular da ortalama 2–4 hafta arasında iyileşmeye başlar. Tekrarlama eğilimli olup eşler arasında bulaşma da söz konusu olabilir.
BAKTERİYEL VAGİNOZİS
Vajinanın en sık iltihabıdır. Birçok bakteri buna neden olur. Bu bakteriler, vajinanın yararına olan bakteriler azaldığı zaman ortaya çıkarlar. Bunlar gebelikte ortaya çıkarlarsa erken doğuma neden olabilirler. Genelde belirti vermezler. Ancak akıntı (genelde kötü kokulu) en sık belirtidir. Muayene sırasında bu hastalık doktor tarafından saptanabilir.
Tedavi uygun ilaç tedavisidir.
VAJENİN MANTAR HASTALIĞI
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Normalde vajinada %25 oranında bulunur. Özellikle gebelerde şeker hastalığı olanlarda şişman kişilerde sık görülür. Belirtileri kaşıntı, akıntı, idrarda yanma, kızarıklıktır. Tedavi uygun ilaç tedavisi şeklindedir. Bir yıl içinde 3 kez ve daha fazla tekrarlayanlar kronik enfeksiyon olarak adlandırılır, bunlarda 6–9 aya varan uzun süreli tedavi ve eş tedavisi de gerekli olabilir.

HAZIRLAYAN: Doç. Dr. Aktuğ ERTEKİN

0 yorum:

Yorum Gönder