30 Haziran 2011 Perşembe

*Keratitler (6)

Keratitler
Göz küresinin ön kısmında sklera denilen göz akı tabakasının ön açıklığına saat ca­mı gibi yerleşen saydam tabaka kornea adını alır.
Kornea, sürekli mikroplara ve çevresel etkenlere açık olması nedeniyle, bazı savunma mekanizmalarına sahiptir (göz kapama refleksi, gözyaşı sıvısı, korneanın en dışındaki epitel hücrelerinin tam ve hızlı iyileşmesi). Ancak bu bariyer bozulur ya da aşılırsa, keratit meydana gelir. Hazırlayıcı faktörlerin bazıları; blefarit yani kirpik dibi iltihabı, gözyaşı kanal tıkanıklığı, kuru göz, kontakt lens kullanımı, darbeler ve bağışıklığı zayıflatan ilaçların kullanımı keratite yol açabilir.
BELİRTİLERİ
Keratitler yani kornea enfeksiyonları çeşitli mikroplarla meydana gelebilirler. Bakteriler, virüsler, mantarlar kornea iltihabına yol açabilirler. Hastalar genellikle gözde ağrı, ışığa hassasiyet, görmede azalma, göz yaşarması ve akıntıdan şikâyetçidirler.
Görmede azalma, gözde ani başlayan kızarıklık, ışığa hassasiyet gibi şikâyetlerde mutlaka en yakın göz doktoruna başvurulmalıdır. Kornea iltihapları uygun şekilde ve bir göz doktoru gözetiminde tedavi edilmezse körlüğe kadar ilerleyebilir.
TEŞHİS - TEDAVİ
Tedavide korneadan alınan sürüntülerde mikroplar belirlenerek ona uygun antibiyotik tedavisi ve koruyucu tedavi başlanır. Tedavi boyunca hastalar düzenli kontrol edilerek iyileşme süreci izlenir.

HAZIRLAYAN: Dr. Ali KEVSER, Prof. Dr. Ömer Faruk YILMAZ

0 yorum:

Yorum Gönder