Orbita Tümörleri
Orbita gözü çevreleyen kemik ve yumuşak dokulardır. Orbita dokuları çok çeşitlidir. Kas, sinir, damar, yağ, lenf, kemik dokusuna ait her türlü hastalıkta orbita etkilenebilir.
Orbita tümörleri hem çocukluk hem de erişkin çağda görülebilir. Çocukluk çağında rabdomiyosarkom adı verilen tümör çok önemlidir, hızla büyüme gösterir ancak doğru tanı konduğu takdirde tedavisi çok başarılıdır.
Erişkinlerde ani başlangıçlı ağrı, hareket kısıtlılığı, görme sorunları kapaklarda şişlikler yalancı tümör adı verilen iltihabi bir sorunu da işaret edebilir.
BELİRTİLERİ
Gözün öne çıkması, çevresinde renk farklılıkları, görme değişiklikleri, çift görme gibi belirtiler verebilir. Göz küresi etrafında ve/veya arkasında genişleyen dokular nedeniyle göz küresi ileri doğru yer değiştirir, gözler yuvasından dışarı çıkacakmış gibi görünür ve bu durum eksoftalmi veya proptozis olarak isimlendirilir. Bazı orbita hastalıklarında çift görme veya önemli görme kayıpları da oluşabilir. Orbita dokularının tümörleri büyüdükçe gözü dışarı iter veya nadiren içeri sıkıştırır. Göz hareketleri kısıtlanır.
TANI ve TEDAVİ
Orbita tümörlerinin teşhis ve tedavisi, karmaşık cerrahi girişimleri gerektirebilir. Bu tümörlerin çoğu iyi huyludur ve cerrahi olarak çıkartılabilir Tanıda ileri radyolojik incelemeler (Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Bilgisayarlı Tomografi) yardımcıdır. Kesin tanı için birçok tümörde olduğu gibi biyopsi gereklidir. Erişkinlerde genellikle damarsal kitleler (kavernöz hemanjiyom) gözlenebilir. Bunlar uzun süreler içinde gelişir, gözün dışarı çıkması, görmede azalma dikkat çekebilir. Bu tip kitleler cerrahi olarak çıkarılmaktadır.
HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Ziya KAPRAN
5 Temmuz 2011 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder