5 Temmuz 2011 Salı

*Orta *Kulak Hastalıkları (6)

Orta Kulak Hastalıkları
TİMPANOSKLEROZ
Orta kulak boşluğunu döşeyen tabakaların geçirilen iltihabi olaylar sonucunda bozulup, kireç toplanması sonucunda oluşan beyaz kar ya da kireç taşına benzer görünüm alarak kalınlaşmasıdır. Bu olayların sonucunda kireç taşı benzeri tabakalar kulak zarında da görülebilir. Bu kireçlenmeler sesin iç kulağa iletilmesini bozarak, işitme kaybına neden olur. Tedavisi KBB uzmanı tarafından gerekli görülen durumlarda cerrahidir.
ADEZİV OTİT
Orta kulağın iltihapları ya da östaki borusunun fonksiyon görmemesine bağlı gelişen ve kulak zarının çökerek ortak kulağın iç duvarına yapıştığı, orta kulak boşluğunun kısmen ya da tamamen ortadan kalktığı durumdur. Kulak zarından çökme ile birlikte, incelmiş, kalınlaşmış sahalar ve kireçlenmeler görülür. Bu durum işitme kaybına neden olur. Tedavi KBB uzmanının gerekli gördüğü durumlarda cerrahidir.
KEMİKÇİK ZİNCİRİN DEVAMLILIĞININ BOZULMASI ve ANKİLOZU
Orta kulak boşluğunda sesi kulak zarından iç kulağa ileten ve çekiç, örs, üzengi olarak adlandırılan 3 küçük kemikçik vardır.
Geçirilen ortak kulak iltihapları, kolesteatomolar nedeni ile yada travma sonucu bu kemikçik zincirin devamlılığından bozluma yada hareketsizlik (ankiloz) oluşabilir. Bunun sonucunda sesin iç kulağa iletiminde bozulma olacağından işitme kaybı oluşur.
Tanı otoskopik muayene, işitme testi ve bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi ile konur. Tedavi genellikle cerrahidir.

HAZIRLAYAN; Prof. Dr. Ahmet KUTLUHAN

0 yorum:

Yorum Gönder