5 Temmuz 2011 Salı

*Orta *Kulak *İltihabı (*Otitis *Media) (6)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)
Kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılır. Orta kulak boşluğu içerisinde çekiç, örs ve üzengi adı verilen kemikçikler yer alır. Orta kulak, östaki borusu adı verilen bir tüp ile burun boşluğu arka kısmına (nazofarenks) açılır. Östaki borusunun görevi orta kulak basıncını atmosfer basıncı ile eşitlemektir.
Otitis media (orta kulak iltihabı) orta kulak boşluğunun iltihaplanmasıdır. 3 haftaya kadar iyileşen orta kulak enfeksiyonları akut otitis media olarak isimlendirilir. Orta kulak boşluğuna bakteriler genellikle östaki borusu yoluyla ulaşır ve enfeksiyona neden olurlar. Orta kulak iltihabı çocukluk yaş grubunda en sık görülen bakteriyel enfeksiyondur. Çocuk yaş grubunda östaki borusu normalden daha kısadır. Bundan dolayı çocuklarda orta kulak iltihabı erişkinlerden daha sık görülür. Orta kulak iltihabı sonucunda orta kulak boşluğunda sıvı birikimi meydana gelir ve işitme azalır. Ayrıca kulak zarı dışarı doğru bombeleşir ve kızarır.
BELİRTİLER
Orta kulak iltihabı durumunda üşüme, titreme, ishal ve halsizlik gibi genel belirtiler bulunabilir. Eşlik eden diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve öksürük bulunabilir. En sık görülen belirti kulak ağrısıdır. Diğer belirtiler ateş, kulak akıntısı, işitme azlığı, kulak çınlaması, kulakta dolgunluk hissi ve her zaman görülmese de baş dönmesidir.
Orta kulak iltihabının başlangıç dönemlerinde ateş ve kulak ağrısı mevcuttur. İlerleyen günlerde bu şikayetler artar ve şikayetlere işitme azlığı da eklenir. Daha sonra orta kulak iltihabının süpürasyon denilen döneminden sonra kulak ağrısı ve ateş azalır. Genellikle bu süpürasyon denilen aşamada kulak zarı delinir ve kulak akıntısı görülür. Kulak zarındaki bu delik kısa sürede uygun tedavi ile kapanabilir.
Yenidoğan ve süt çocuklarında ise orta kulak iltihabı kendini huzursuzluk, iştah bozukluğu ve uyku düzensizlikleriyle gösterebilir.
TANI
Tanıda hastanın klinik belirtilerinin yanında kulak muayenesinde orta kulak iltihabı bulguları saptanır. Odyolojik değerlendirmeler denilen kulak zarının durumunu ve işitmenin durumunu değerlendiren testler yapılır. Ayrıca tam kan sayımında lökositoz denilen kanda akyuvarların artışı saptanır.
TEDAVİ
Orta kulak iltihabı tedavisinin 3 amacı vardır:
1- Yakınmaların giderilip yaşam konforunun bir an önce sağlanması
2- Bazen yaşamı tehdit edebilecek kadar ciddi olabilen komplikasyonların önlenmesi
3- Anlama ve konuşmanın gelişmesinde gecikmeye neden olabilecek kadar işitme kaybının önlenmesi
Tedavide başarısızlık nedenleri arasında ilaçlarla ilgili en önemli faktör tedaviye uyumsuzluktur. Bu yüzden ilaçların düzenli ve doğru kullanımı çok önemlidir.
KOMPLİKASYONLAR
Orta kulak iltihabında enfeksiyon orta kulak boşluklarının dışına çıkarak çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bunlardan beyinle ilişkili komplikasyonların başında menenjit (beyin zarları iltihabı) ve beyin apsesi gelirken diğer komplikasyonlar yüz felci, sinirsel işitme kaybı, kulak arkası apse (mastoid abse) olarak sayılabilir.

HAZIRLAYAN; Dr Fatih ÖZDOĞAN, Dr. M. Ali ÇETİN, Doç.Dr Hüseyin DERE

0 yorum:

Yorum Gönder