5 Temmuz 2011 Salı

*Orta *Kulak *Kolesteatomu (6)

Orta Kulak Kolesteatomu
Dış kulak yolu ve onun sonunda yer alan kulak zarının dış tabakası normalde deriye benzer bir tabaka ile kaplıdır. Bu derinin en dış tabakası ölü hücrelerden oluşur ve bu ölü hücreler zaman içerisinde dökülerek dış kulak yolu salgıları ile birleşip dışarı atılır. Kulak zarının delik olduğu bazı durumlarda, kulak zarının dış tabakasını oluşturan deri, bu delikten orta kulak boşluğuna doğru ilerler. Orta kulak boşluğunda biriken ölü hücreler dışarı atılamaz ve birikerek zamanla bir top şeklini alır. Orta kulak boşluğunda giderek büyüyen ve ölü hücrelerden oluşan bu yapı, zamanla çevre dokuları tahrip eden salgılar üretmeye başlar. Bu mekanizma doğumsal olmayan (kazanılmış) kolesteatomun oluşum mekanizmasıdır. Bazı hastalarda ise doğumda orta kulakta deri kalıntıları bulunabilir ve bunlar zamanla büyüyerek kolesteatoma oluşturabiir (doğumsal kolesteatoma)
BELİRTİLERİ
Kolesteatomalı hastanın en tipik şikâyeti sık tekrarlayan genellikle ağrısız, pis kokulu kulak akıntısıdır. İşitme kaybı sıklıkla görülür. Baş dönmesi durumun kötüleştiğini gösteren bir uyarıdır.
TANI
Tanı hastanın şikayetleri, hikayesi, muayene bulguları, işitme testi ve bilgisayarlı tomografi ile konulur.
TEDAVİ
Kolesteatomun tedavisi ameliyattır.
Mikroskop altında başarıyla yapılan kolesteatom ameliyatlarından sonra bile %10-20 oranında hastalığın tekrarladığı görülebilir ve yeniden ameliyat gerekebilir. Ameliyat sonrası hastanın belli aralıklarla takibi gerekir.
Tedavi edilemeyen kolesteatomalar kalıcı işitme kaybı, baş dönmesi, yüz felci, menenjit ve beyin apsesine yol açabilir.

HAZIRLAYAN; Prof. Dr. Ahmet KUTLUHAN

0 yorum:

Yorum Gönder