6 Temmuz 2011 Çarşamba

*Plasentanın *Erken *Ayrılması (6)

Plasentanın Erken Ayrılması
Ablasyo plasenta bebeğin doğmasından önce plasentanın yerinden erken ayrılmasıdır. Doğum öncesi kanamaların üçte birinin sebebidir. Tüm gebeliklerin ortalama yüzde birinde görülür.
Plasental dekolman kanamanın şekline ve ayrılan plasentanın oranına göre sınıflandırılmaktadır. Plasentanın ayrılması tam veya kısmi olabilir veya sadece plasenta çeperini kapsayabilir. Ayrılmanın şiddetine göre bir derecelendirme yapılmaktadır.
Birçok vakanın sebebi bilinmemekle birlikte annede hipertansiyon, ileri anne yaşı, multiparite, kokain kullanımı, tütün kullanımı, travma ile ilişkilidir.
Tansiyonu normal olan kadınlarla karşılaştırıldığında kronik hipertansiyona sahip kadınlarda ve preeklaampsi( gebelik zehirlenmesi) mevcut kadınlarda görülme olasılığı beş kat daha fazladır.
Nadiren aşırı gerilmiş uterusun ani kasılması sonucu olabilir. Bu durum çoğul gebeliklerde ve amnion mainin fazla olması (polihidramnios) sonucu görülebilir.
Plasenta uterin bir anomalinin ya da bir myomun üzerine oturmuşsa daha sık görülür.
BELİRTİLERİ
Ablasyo plasentanın temel bulgusu gebeliğin herhangi bir döneminde başlayan bıçak saplanır tarzda ani başlayan ağrı ve rahim kasılmalarıdır. Bu sancılar doğum sancıları gibi gidip gelir şekilde değil süreklidir. Beraberinde kanama görülebilir. Kanama miktarı değişkendir; az ya da çok yoğun olabilir.
Annede gelişebilecek komplikasyonlar:
- Kanamaya bağlı diğer organlarda nekroza yol açabilecek iskemik şok
- Dissemine intravaskular koagulasyon(yaygın damar içi pıhtılaşma) ;ölü doğumla sonuçlanan vakaların %10-%20 ‘sinde görülür.
- Akut böbrek yetmezliği
- Derin anemi
- Couvelarie uterus :Rahim içi kas dokusunun kanla dolması sonucu kasılamaması
Bebekte gelişebilecek komplikasyonlar:
Bebeğe giden kan miktarındaki azalmaya bağlı olarak bebekte ani sıkıntı hali (fetal distress), prematürite, ani fetal ölüm gelişebilir.
TANI
Tam kan sayımı, hematokrit ve trombosit sayımı dâhil, protrombin /aktive parsiyel tromboplastin zamanı, fimbrinojen ve fimbrinojen yıkım ürünü seviyeleri(200 mg/dl nin altında fimbrinojen seviyeleri), kan grubu (kanama şiddetine göre kan hazırlatılması düşünülmelidir) bakılmalıdır.
İZLEM VE TEDAVİ
Ablasyo plasentanın yönetimi fetusun gestasyonel yaşına ve hem hastanın hem de fetüsün hemodinamik durumuna bağlıdır. Tanı konduğunda tüm hastaların genel durumu değerlendirilir; tansiyon, nabız, idrar çıkışı ve solunumu kaydedilir. İki büyük damar yolu açılır; sıvı takılır, kan grubu bakılır. Kan bankası ve hasta yakınları ile görüşülerek kullanılacak kan ürünleri ayırtılır. Maternal vital bulgular sık takip edilmeli, foley sonda ile idrar çıkışı takibi yapılmalıdır(0.5-1.0 ml/kg/saatten fazla olmalıdır). Sürekli fetal monitorizasyon yapılmalıdır.
Doğum başlamışsa ve gebelik yaşı uygunsa doğum planlanmalıdır. Anne ya da bebeğin durumunda kötüleşme varlığında acil doğum planlanmalıdır.
Doğum yöntemi olarak rahim ağzında açıklık varsa suni sancı ile normal doğum denenebilirken, bebeğin bir an önce doğması gerekli ise acil sezeryan tercih edilmelidir.
Bebeğin anne karnında ölümü durumunda öncelikle normal doğum denenmelidir, ancak bazen bu durumda da sezeryan gerekebilir.
Annede şok ve organ yetmezliği gelişirse ölüm riski artmaktadır.

HAZIRLAYANLAR; Doc Dr M. Cem TURAN, Dr Esra Esin BÜYÜKBAYRAK

0 yorum:

Yorum Gönder