6 Temmuz 2011 Çarşamba

*Saç ve *Kılların *Gövde *Anomalileri (6)

Saç ve Kılların Gövde Anomalileri
MONİLETRİKS
Kılların kolay kırılması ve dökülmesi ile giden genetik geçişli bir hastalıktır. Başlangıç yaşı kişiden kişiye değişir, genelde yeni doğan döneminde nadiren geç çocukluk veya erişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar. En sık saçları ilgilendirir. Kıllar saçlı deriye yakın bir bölgeden kolayca kırılır ve 1-2 cm lik uzunluğa ulaşmadan dökülürler. Az sayıda olan saçlar da kurudur ve parlaklığını kaybetmiştir. Şiddetli durumlarda hastalar tamamen saçsız kalabilir. Çeşitli diş ve göz anomalileri, parmak bozuklukları, zekâ geriliği ile birliktelik gösterebilir. Kesin tanısı mikroskopik inceleme ile konulur. Çoğunlukla yalnızca saçlarda görülür fakat bazen kaş, kirpik, koltuk altı ve kasık kıllarını da tutabilir. Seyri değişkendir. Olguların bir kısmında puberte ve gebelikte iyileşme görülebilir ve saçlar uzayabilir. Bazen yaşam boyu sürebilir. Etkin bir tedavisi yoktur. Asitretin kullanımı ile kısmi iyileşme görülebilir. Travmadan kaçınmak kılların kırılmasını azaltır.
TRİKOREKSİS İNVAJİNATA
Saçlarda seyrelmeye ve kıllarda uzamanın durmasına yol açan kıl gövdesi anomalisidir. Hemen hemen tüm kıllar tutulur. Kalan az sayıda saç kısa ve parlaklığını yitirmiştir. Kendiliğinden ortaya çıkan hastalık doğuştan itibaren görülür ve genelde kız çocuklarında daha sıktır. Tanısı kıl gövdesinin tipik mikroskopik görüntüsü ile konulur. Etkin bir tedavisi yoktur. Saçlar travmadan olabildiğince korunmalıdır. Olguların bir kısmında 6-15 yaşlar arasında kendiliğinden iyileşme görülür.
YÜN BENZERİ SAÇ
Siyah ırktan olmayanlarda, siyah ırktakine benzer saçlar bulunmasıdır. Genelde diğer aile bireylerinde görülmeksizin kendiliğinden oluşur. Ancak ailesel de olabilir. Doğumdan itibaren fark edilebilir. Saçların tümü veya bir kısmı hastalıktan etkilenir. Saçlar normalden incedir, kıvrılır, tarama ve fırçalama ile düzleşmezler. Herhangi bir tedavisi olmayan tablo erişkin yaşta hafifleyebilir.
TARANAMAYAN SAÇ SENDROMU
Tarama ile saça şekil vermenin mümkün olmadığı kıl gövdesi anomalisidir. Genetik geçişli olabildiği gibi kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Genelde doğumdan birkaç yıl sonra belirginleşir. Saçlar gümüş rengini andıracak şekilde açık renkli ve kurudur. Hemen her zaman düzensiz olan saçların büyüme hızı da yavaşlamıştır. Hastanın diğer kılları normaldir. Etkin tedavisi olmayan tablo zaman içinde kendiliğinden iyileşme gösterebilir.
SAÇIN GRİLEŞMESİ
Saçın grileşmesi; genelde yaşlanma sürecinin bulgusudur. Normal saçlarla karışmış beyaz, gri renkli saçlar bulunur. Ani başlangıçlı olabilir. 50 yaş civarında popülasyonun %50 sinde gri saç vardır.
Erken saç beyazlamasına yol açan nedenler (çocukluk çağı); Fanconi sendromu, Book sendromu, Down sendromu, prolidaz eksikliği, hipertiroidizm, vit B12 eksikliği, kronik protein kaybı ya da eksikliği
Erken grileşme; Beyazlarda 20 yaştan, siyahlarda 30 yaştan önce grileşmenin başlaması olarak tanımlanır. Muhtemelen genetik tedavi vardır.
POLİOSİS
Bir grup komşu saçta, saça rengini veren hücrelerin azlığı veya yokluğu nedeniyle beyaz saç görülmesidir. Bir takım hastalıklarda (saçkıran ve vitiligo gibi) görülebilir.

HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Nahide ONSUN

0 yorum:

Yorum Gönder