8 Temmuz 2011 Cuma

*Timus *Kanserleri (6)

Timus Kanserleri
Göğüs boşluğunda bulunan timus bezinden çeşitli tümörler gelişebilir; timoma,lenfomalar, Hodgkin granüloma ve daha nadir tümörler. Timoma en sık görülen tiptir ve yeterli biyopsi ile bile olsa lenfomadan ayırt etmek zordur. Yetişkinlerde, timoma ön göğüs boşluğunda (anterior mediastinen) en sık görülen kitle lezyon ve göğüs boşluğunun (mediasten) kist ve tümörleri arasında 2. sıradadır. Kadın ve erkekte eşit orandadır, çocuklarda nadirdir ve en sık 40-60 yaşlarında görülür.
Timomalı hastalarda Miyastania Gravis adı verilen, güçsüzlük ve yorgunlukla giden kas hastalığı %10-50 oranında görülür. Buna karşılık timoma miyastania gravisli hastalarda sadece %8-15 oranında görülür. Timoması olan miyastenik hastalar da hastalığın gidişi (prognoz) timoması olmayanlara göre daha kötüdür.
Baskın hücre tipine öre 3 alt grubu vardır; lenfositik (%25), epitelyal (%25), lenfoepitelyal (%50). Histolojik alt grubların hastalığın gidişi (prognoz) üzerine etkisi yoktur.
Mosoaka evreleme sistemine göre 4 alt grubda incelenir
Evre Özellikler

I makroskopik olarak tamamen kapsüllü
Mikroskopik kapsül tutulumu yok
II-a makroskopik çevre yağlı dokular, gögüs zarı(plevra) tutulmuş
Mikroskopik tutulum yok
II-b mikroskopik olarak çevre yağlı dokular ve kapsül tutulumu var
III komşu organların (kalp zarı,büyük damarlar akciğer)makroskopik tutulumu
IVa göğüs zarı veya kalp zarına yayılım (dissemination)
IVb uzak yayılım
BELİRTİLERİ
Hastaların yarısı klinik belirti vermez (asemptomatik), başka sebeplerle çekilen akciğer grafisinde tesadüfen saptanırlar. Belirtiler komşu organlara kitlenin bası yapmasına veya kitleden salgılanan bazı maddelerin etkilerine bağlıdır. Belirtilerden bazıları; öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve üst ana toplar damara (vena kava superior) bası bulguları şeklinde görülebilir.
Timomanın karekteristik radyolojik görünümü yoktur. Tanı kitlenin çıkarılmasından sonra patolojik incelenme ile konur. Hücrelerin incelenmesi ile iyi huylu ya da kötü huylu olduğu çoğu zaman ayırt edilemez, bu ancak kitlenin çıkarılması esnasında çevre dokulara yapışıp yapışmadığına göre söylenebilir.
Bilgisayarlı tomografi asıl (primer) tümörün yayılımı hakkında bilgi verir. MR ile damar tutulumu tespit edilebilir.
Tümör büyükse ve kapsüllü ise biyopsi yapılmalıdır; bu sayede ameliyat öncesi kemoterapi yapılabilir. Küçük tümörlerin cerrahi olarak tamamen çıkarılması yeterlidir. Küçük iyi kapsüllü ön göğüs boşluğu (anterior mediasten) kitlelerine iğne biyopsisi yapılmamalıdır; bu işlem ile tümör kapsüle atlar buradan diğer yapılara yayılma olabilir.
TEDAVİ
Timus bezinin tamamen çıkarılmasıdır. Ameliyat sternum ortadan kesilerek yapılır. Timomaların %50-65’i iyi huyludur ve timus bezi ile birlikte çevresindeki yağlı dokuların çıkarılması yeterlidir. Geride tümör dokusu kalacak şekilde yapılan ameliyatlar doğru değildir. Bu durumlarda ameliyat öncesi verilen kemoterapi ile tümör küçültülür ve tamamen temizlenecek duruma getirilir. Son zamanlarda büyük timomalarda ( > 5-6 cm) çevreye yayılım ihtimalinin fazla olması nedeniyle ameliyat öncesi kemoterapi uygulanmaktadır. Bununla tümörün tamamen çıkarılma ihtimali artırılmıştır. Ameliyat sonrası radyasyonun etkisi tam bilinmemektedir.
PROGNOZ
Büyük tümör olsa bile timus bezinin çıkarılmasında komplikasyon ve ölüm hızı düşüktür. Hastalığın evresi ameliyat sonrası yaşamı belirler. Erken dönem timomalarda yaşam süresi çok iyidir. Uzak yayılma olabilir ancak nadirdir. Göğüs boşluğundaki komşu yapılara sıçradıktan sonra göğüs zarını tutar.

KAYNAK; Op. Dr. Murat Güven, Doç. Dr. M. Tahir Oruç

0 yorum:

Yorum Gönder