8 Temmuz 2011 Cuma

*Tırnak Hastalıkları (6)

Tırnak Hastalıkları
Tırnaklar, parmak uçlarını koruyan, kavramayı kolaylaştıran, kaşınmayı sağlayan deri ekleridir. Tırnağın sert bir yapısı vardır. Bu sert ve yarı saydam kısma 'Tırnak Plağı' adı verilir. Tırnak plağının altındaki pembe renkli kısım tırnak yatağına aittir.
Tırnakların uzaması kesintisiz, ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi 3 – 4 ayda, ayak tırnaklarınınki 6 – 8 ayda olur. Tırnak yeme alışkanlığı olanlar ve hamilelerde bu süre daha kısalır. Vitaminlerin eksikliği, stres, yorgunluk, , beslenme bozuklukları, kronik hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri gibi durumlarda tırnak uzaması yavaşlar. Sağlıklı bir tırnak; parlak, düzgün yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Tırnak hastalıkları, vitamin eksiklikleri, iç organ hastalıkları, fiziksel etkenler veya kullanılan ilaçlar, ya da doğrudan tırnağın kendi hastalıkları nedeniyle meydana gelir. Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar.
Tırnağın uç kısmından ayrılması çok sık görülen bir tırnak bozukluğudur. Sıklıkla ev hanımlarında görülmekle birlikte, bulaşıkçı, çamaşırcı ya da temizlik personellerinde de görülebilmektedir. Ayrıca sedef hastalığı, mantar hastalıkları, ekzamaların bir kısmı da tırnakta ayrışmalara yol açabilir. Tırnak ayrışması, kolay kırılması uzamaması gibi şikâyetiniz varsa elinizi uzun süre su içinde tutmamanız, oje çıkarmak için aseton gibi tırnağı kurutan kimyasal maddelerden uzak durmanız faydalı koruyucu yöntemler olacaktır.
Tırnak mantarı tırnağın sık görülen bir diğer hastalığıdır. Bulaşıcı olması nedeniyle askerlik sırasında, ortak kullanılan manikür, pedikür nedeniyle ya da tırnak makasları aracılığı ile kolaylıkla bulaşır. Bu hastalıktan korunmak için terlik, tırnak makası ayakkabı gibi malzemelerimizi diğer insanlar ile paylaşmamak büyük fayda sağlayacaktır.
Bazen tırnaklarımızda renk değişiklikleri fark ederiz. En sık görülen renk değişikliği beyazlaşmadır. Beyazlaşmaların kesin nedeni her zaman bulunamayabilir. Manikür sırasındaki zedelenmeler, mantar hastalıkları, kullandığımız ilaçlar veya kimyasal maddeler, bazı vitamin eksiklikleri sık görülen nedenler arasındadır. Sarı renk; sedef hastalığında, mantar hastalıklarının bir bölümünde, sigara kullanımına bağlı görülür. Kahverengi- gri-mavi gibi değişik tonlarda koyu renk değişikliklerinin olası nedenleri mikrobik hastalıklar, tırnağa yerleşen boyalar, travmalar sonucu tırnak altı kanaması olmakla birlikte nadir görülen ancak erken tanı konmasının hayat kurtarıcı olduğu malign melanom hastalığıdır. Bazı hormonal nedenler de olabilir. Tırnak uzadıkça koyu renkli leke de parmak ucuna doğru ilerliyorsa nedeni büyük ihtimal ile kanamadır.
Sık görülen bozukluklardan bir tanesi de, tırnak kalınlaşmasıdır. Tırnak, sert, kuru, mat görünümlüdür. Ek olarak renk de değişir, sarı-kahverengi bir görünüm alır. Tırnağı kalınlaştıran en sık sebep mantar hastalıklarıdır. Ancak her kalın tırnak mantar hastalığı nedeniyle olmaz. Sedef hastalığı, yaşlılık, tırnak dolaşımını engelleyen hastalıklarda veya dar ayakkabı giymek bu tür sonuçlara neden olabilir.
Tırnak batmaları, genellikle yanlış ayakkabı seçimi veya tırnakların yanlış kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkarlar. Kullandığımız bazı ilaçlar da tırnak batmasına yol açabilir. Sık olarak ayak başparmaklarında görülmekle birlikte tüm parmaklarda da oluşabilir. Bunu önlemek için, ucu dar olmayan ayakkabı giymek, tırnakları düz kesmek tırnak batmalarını önlemede yardımcı olacaktır.
Halk arasında dolama olarak bilinen tırnak çevresinin iltihaplı hastalığı, mikropların travma gibi nedenlerle deri bütünlüğünün bozulması sonucu ortaya çıkar. Ellerimizin uzun süre su içinde kalması, manikür-pedikür, hastalık ihtimalini arttırır.
Sağlıklı tırnaklara kavuşmak için el ve ayak bakımımıza özen göstermek, deterjan, sabun gibi kimyasal maddelerden ellerimizi iyi arındırmak, el ve ayaklarımızı uzun süre ıslak bırakmamak (ayaklarımız gün içinde uzun süre ayakkabı içinde kalıyorsa sık çorap değişmek, çorap alırken pamuklu türde çorap tercih etmek gibi) ayak yapımıza uygun ayakkabı tercih etmeli, tırnak makası, çorap, ayak havlusu gibi kişisel kullanım ürünlerini insanlarla paylaşmamak faydalı olacaktır.

HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Nahide ONSUN

0 yorum:

Yorum Gönder