8 Temmuz 2011 Cuma

*Üst *Sindirim Sisteminin *Doğumsal Hastalıkları (6)

Üst Sindirim Sisteminin Doğumsal Hastalıkları
MİDE
Üst sindirim sistemi ağızdan başlar ve oniki parmak bağırsağının (duodenum) sonunda biter. Üst sindirim sisteminden midede doğumsal anomaliler nadir görülür. Mide içinde doğumsal darlıklar görülebilir. Tam tıkanıklık olduğunda gebelikte suyun fazlalığı görülebilir (polihidramniyöz). Doğumdan itibaren safrasız kusma ile ile başvururlar. Eğer kısmi bir gıda geçişine izin veriyorsa tanısı uzun süre konulamayabilir. Tedavide cerrahi olarak darlık giderilir.
PİLOR STENOZU
Pilor mide boşalmasını sağlayan düzenli kas demetlerinden oluşmuş bir bölgedir. Mide ile duodenum (oniki parmak bağırsağı) arasındadır. Bu yapıyı oluşturan kasların aşırı büyümesi sonucu mide çıkışı tıkanır ve gidalar barsaklara geçemez. Hastalık doğumdan yaklaşık 2 hafta sonra ortaya ortaya çıkar. En önemli belirtisi giderek fışkırır tarzda, mide içeriği olan safrasız kusmaların artmasıdır. Yeterli sıvı geçişi olmadığından bebekte su kaybı (dehidratasyon) olur. Sıvı ve lektrolit bozukluğu sonucu solunum sıkıntısı olabilir. Muayenede büyümüş pilor hissedilebilir. Ancak ultrasonografi pilorun uzunluğunu, çapını ve duvar kalınlığını ölçmede daha duyarlıdır. Tanısı konulan hastaların hemen sıvı tedavisine başlanır. Uygun şartlar sağlandığında cerrahi olarak büyümüş kas demetleri ayrılırak midenin önündeki engel kaldırılır. Tedavi başarısı çok yüksektir.
DUODENUM HASTALIKLARI
Oniki parmak bağırsağı olarak bilinen üst sindirim sisteminin son kısmında doğumsal olarak darlıklar veya tıkanıklıklar olabilir. Buraya safra ve pankreas salgılarıda aktığından sindirim sisteminin çok önemli bir kısmıdır. Tıkanıklık veya darlıklara barsağın kendi içinden gelişen yapılar neden olabildiği gibi pankreasın sarması veya barsağı dışarı çeken bağ dokularıda neden olabilir. Tam tıkanıklıklarda doğumdan önce suyun fazla olması (polihidramniyöz). En önemli belirti doğumdan itibaren görülen safralı kusmalardır. Tanısı çekilen karın filmleri ile konur. Tedavi cerrahi olarak yapılır. Başarı yüksektir.

HAZIRLAYAN; Dr İbrahim ÇUKUROVA

0 yorum:

Yorum Gönder