8 Temmuz 2011 Cuma

*Yeni *Doğanın *Kanama Hastalığı (6)

Yeni Doğanın Kanama Hastalığı
K vitamini eksikliğine bağlı oluşan bir kanama bozukluğudur. K vitamini kanın pıhtılaşmasında görevlidir. Erken (0-2 gün), klasik (2-7 gün) ve geç (1-6 ay) başlayan tipleri mevcuttur.
Erken tip; annenin kullandığı bazı ilaçlardan kaynaklanır. En sık göbek kanamaları ile kendini göstermekle birlikte kafa içi kanamaları da görülebilir.
Klasik tip; anneden bebeğe yetersiz K vitamini geçişinden oluşabilir. Yenidoğan döneminde yapılan sünnet sonrası kanamaları genelde bu tipte görülür, en çok sindirim sistemi ve deride kanamalara yol açar. Göbek kanaması da olabilir
Geç tip; yenidoğan bebeğe K vitamini yapılmaması veya altta yatan diğer hastalıklardan dolayı K vitamini emiliminin bozulmasından oluşur. Sindirim sistemi, mukozalar (ağız içi gibi), deri ve enjeksiyon bölgesi kanamaları görülebilir. Özellikle kafa içi kanamaları bu tipte daha sık görülür.
Göbeğinden kan sızan, topuk kanı alındıktan sonra kanaması durmayan, bezinde kanlı dışkısı olan yeni doğan bebekler; yeni doğanın kanama hastalığı yönünden değerlendirilmelidir.
Kanama tetkiklerinde uzama izlenir. K vitamini uygulaması ile kanama değerlendirmesi yapılır. Normale dönmesiyle tanı konur. Hastalık kısmen sık görüldüğünden doğumdan hemen sonra bütün bebeklere K vitamini uygulanmaktadır. Korunma amacıyla gerekli görülen gebelere K vitamini uygulaması yapılmaktadır.
Gebeler mutlaka hekim kontrolü altında olmalı, verilen ilaç ve takviye vitaminleri düzenli kullanmalıdır.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Ahmet Afşin Kundak, Doç. Dr. Ayşegül Zenciroğlu

0 yorum:

Yorum Gönder