8 Temmuz 2011 Cuma

*Yenidoğan *Omfaliti (6)

Yenidoğan Omfaliti
Omfalit, yenidoğanda göbek bağının enfeksiyonudur. Doğum eylemi sonrasında kesilen göbek bağı, doğumdan yaklaşık 7–10 gün sonra kuruyarak düşer. Bu sırada göbek bağının çeşitli mikroplar tarafından enfekte olması omfalite (göbek bağı iltihabına) neden olur.
Doğumda enfeksiyonlardan koruyucu önlemlere titizlikle uyulması ve doğum sonrası günlük göbek bağına bakım uygulanması omfalit riskini azaltır. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde göbek bağı enfeksiyonu, yenidoğan ölüm ve hastalıklarının en önemli nedenlerinden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü, gelişmekte olan ülkelerde her yıl 4 milyon çocuğun yenidoğan döneminde öldüğünü, bunlardan 460.000’ nin göbek bağı iltihabı sonrası enfeksiyon geliştirdiğini bildirmiştir. Ülkemizde de evde doğumların gözlenmesi ve bebek bakımı hakkında yetersiz bilgilenme nedeniyle omfalit halen önemini korumaktadır.
BELİRTİLERİ
Göbek bağı çevresinde kızarıklık, akıntı, sıcaklık artışı, kötü koku, bebeğin genel sağlık durumunun bozulması (emmeme, halsizleşme, ateş gibi) ile kendini gösterebilir. Eğer bebeğinizde bu bulguları görüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü erken ve yeterli tedavi edilmediği takdirde göbek çevresindeki iltihabın kan yoluyla kısa sürede tüm vücuda yayılmasıyla bebeklerde ağır ve ölümcül hastalıklara neden olabilir.
TANI VE TEDAVİ
Omfalit teşhisi mutlaka bir hekim tarafından konulmalı ve bebeğe iltihabı giderici antibiyotik tedavi başlanmalıdır. Hastaların büyük bir kısmının hastaneye yatırılarak damar içi veya kas içi antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.
KORUNMA
Doğumdan hemen sonra göbek bağının kesilmesinde steril şartlara uyulması, antiseptik sıvılarla ilk göbek bağı pansumanının yapılması gereklidir. Bebeğin göbek bağı kuruyup düşene kadar günde iki kez %70’lik alkol çözeltisi ile göbek pansumanı yapılmalıdır. Göbek bağı düştükten sonra iki gün daha pansumana devam etmelidir. Bebeğin göbek pansumanı yapılmadan önce ve pansumandan sonra eller sabunlu suyla itinayla yıkanmalıdır. Bebeğin idrar ve dışkısının göbek bağına bulaşması engellenmelidir.
Şekil:1 Göbekte omfalit görünümü.

HAZIRLAYAN: Dr. Ali KANIK , Doç. Dr. Esra (ARUN) ÖZER,

0 yorum:

Yorum Gönder