8 Temmuz 2011 Cuma

*Yenidoğan *Polistemisi (6)

Yenidoğan Polistemisi
Yeni doğan bebeklerde alyuvar kütlesinin artması anlamına gelir. Yeni doğan bebeğin kan yoğunluğu artmıştır.
BELİRTİLERİ
Bilinç bulanıklığı, kusma, kalp atımının hızlanması, emmenin azalması, idrarın azalması, titreme, huzursuzluk, kolay uyarılabilme, hızlı soluma, karaciğer büyümesi, bebeğin renginin kırmızı-mor olması, sarılık başlıca belirtileridir.
TANI
Tanı hematokrit [kanın şekilli elamanlarının tümü] değerinin %65’in üzerinde olması ve yukarıda sayılan belirtilerin bir veya birkaçının bir arada bulunmasıyla konur.
TEDAVİ
Tedavide venöz (toplardamar) hematokrit değerini %50-55’e düşürmek hedeflenir. Bu sebeple kısmi kan değişimi uygulanabilir.
Tedavi edilmeyen hastalarda; akut böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, damar içi pıhtılaşma bozukluğu, kan şekeri düşüklüğü ve kan kalsiyum düşüklüğü görülebilir.
Polisitemi, uzun dönemde nörolojik sekel oranı arttırır IQ (zekâ katsayısı) seviyesinde düşüklüğe yol açar. Bu nedenlerle erken tanı ve tedavisi önemlidir.
Yüksek tansiyonlu anne bebekleri, diyabetli anne bebekleri, erken doğan bebekler, düşük doğum ağırlıklı bebekler risk altında oldukları için gebelik dönemlerindeki takipler aksatılmamalıdır.

HAZIRLAYANLAR; Dr. Ahmet Afşin Kundak, Doç. Dr. Ayşegül Zenciroğlu

0 yorum:

Yorum Gönder