8 Temmuz 2011 Cuma

*Yutak (*Hipofarinks) *Kanseri (6)

Yutak (Hipofarinks) Kanseri
Hipofarinks yutağın gırtlağın hemen arkasında yer alan kısmıdır. Bu bölgenin kötü huylu tümörüne hipofarinks kanseri denir. Yutak burnun arkasından başlayıp aşağıda yemek borusuna kadar uzanan içi boş tüp şeklinde bir yapıdır. Hipofarinks ile burun veya ağız yolu ile alınan hava önde soluk borusuna yönlendirilirken, yenilen yemeklerde yemek borusuna yönlendirilir. Hipofarinksin üç kısmı vardır. Kanser bu kısımlardan biri veya birkaçını tutabilir.
Sigara, tütün ve alkol kullanımı diğer tüm baş boyun kanserlerinin gelişimini artırdığı gibi hipofarinks kanseri gelişimini de artırmaktadır. Dolayısıyla bu ürünleri kullanmamalısınız. Ayrıca demir eksikliğine bağlı kansızlığı olan bazı kadınlarda yemek borusu üst kısmında darlık oluşabilir. Bu da hipofarinks kanseri gelişimi için bir risk taşır.
BELİRTİLER
Yutma güçlüğü temel şikayettir. Başlangıçta sadece katı gıdaları yutma sorunu varken ilerledikçe sıvı gıdalarıda yutmak zorlaşır. Ancak hipofarinks kanseri ilerleyene kadar belirti vermeyebilir. Boğazda takıntı, ağrı, rahatsızlık hissi ve kulak ağrısı diğer önemli şikayetlerdendir. Bu belirtiler başka hastalıklarda da görülebilir. Ancak ısrarcı bir şekilde geçmeyen boğaz ağrısı, kulak ağrısı, boyunda şişlik, yutmada ağrı veya güçlük, ses kısıklığı şikayetleriniz var ise mutlaka aile hekiminize başvurmalısınız. Bu gibi durumlarda aile hekimi sizi kulak burun boğaz hekimine yönlendirecektir.
TANI
Kulak burun boğaz doktorunuz sizden ayrıntılı bir öykü aldıktan sonra tüm kulak burun boğaz muayenenizi yapacaktır. Hipofarinks bölgesi özellikli bir bölgedir ve muayenesi zor olabilir. Öncelikle ayna yardımıyla gırtlağınız ve yutağınız değerlendirilecektir. Refleksi olan hastalara bu muayene boğaz uyuşturularak ta yapılabilir. Eğer doktorunuz muayenede anormal bir durum görürse size ameliyathane şartlarında, narkoz altında veya lokal anestezi altında direk laringoskopi ve özefagoskopi denen işlemi yaparak ( özel ışıklı aletlerle gırtlak, yutak ve yemek borusu muayenesi) tekrar muayene edecek ve biyopsi (parça) alacaktır. Kanser hastalarında boyun muayenesi de önemlidir. Buradaki lenf nodlarının (bezelerin) tutulumu tedavi yaklaşımını değiştirecektir. Doktorunuz sizden ayrıca bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans incelemesi, baryumlu özefagografi, akciğer tomografisi, kemik incelemeleri, karın ultrasonografisi gibi ek tetkikler de isteyebilir.
PROGNOZ
Kadınlarda tümörün daha erken yakalanmasına bağlı olarak seyrinin daha iyi olduğu belirtilmektedir. Erken evrede yakalanması sağkalımı artırmaktadır.
TEDAVİ
Biyopsi sonucunuz kanser olarak gelir ise size birkaç tedavi seçeneği önerilecektir. Bunlar cerrahi tedavi, ışın tedavisi (radyoterapi), ilaç tedavisi (kemoterapi) veya bu seçeneklerin birlikte kullanımı olabilir.
KORUYUCU TEDAVİ
Kanser de koruyucu tedavi ve erken tanı çok önemlidir. Dolayısıyla yukarıda belirtilen şikayetlerin ısrarla devam ettiği durumlarda mutlaka doktora başvurmalısınız ve sigara, tütün, alkol gibi ürünlerden uzak durmaya çalışmalısınız.

HAZIRLAYAN: Doç. Dr. İlknur HABERAL CAN

0 yorum:

Yorum Gönder