8 Temmuz 2011 Cuma

*Yutma *Güçlüğü (*Disfaji) (6)

Yutma Güçlüğü (Disfaji)

Disfaji terimi katı ve/veya sıvı gıdaların veya tükürüğün ağızdan mideye geçmesi sırasında herhangi bir düzeyde zorluk hissetmeyi ifade eder.

Yutma işlemi;

1) Ağız aşaması boyunca, yiyecek ve içecekler çiğnenerek ve tükürük ile yumuşatılır aynı zamanda dil yiyecek ve içecekleri ağzın arka bölümüne iter ve yutma işini başlatır.

2) Yutak aşaması; yiyecek ve içecekler yutaktan yemek borusuna geçmesi.

3) Son olarak yemek borusu aşamasında, yiyecek ve içecekler yemek borusundan mideye geçer.

Bu aşamaların herhangi birinde oluşabilecek aksaklık yutma güçlüğüne neden olabilir. Bu sebeple, nedenleri arasında basit boğaz enfeksiyonlarının yanı sıra bir takım nörolojik ve ruhsal hastalıklar, yumuşak doku romatizmaları, ciddi enfeksiyon hastalıkları, yutak ve yemek borusu tümörleri yer alabilmektedir. Yutma güçlüğü uzun sürüyor, kilo kaybı, ağrı, ateş, kusma, ağza yiyecek artıklarının gelmesi, ağız kokusu eşlik vb. eşlik ediyorsa ciddiye alınmalı ve bir hekime müracaat edilmelidir.

TANI

Muayene ardından gerekirse kan tahlilleri, ilaçlı (baryumlu) yutak-yemek borusu filmi, endoskopi vs kullanılır.

TEDAVİ

Yutma güçlüğünü tedavisi neden olan hastalığa göre değişmektedir.



HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Nurgül ŞAŞMAZ

0 yorum:

Yorum Gönder